Meduza
Meduza Foto:EPA-EFE/PETER KOMKA

Novu vrstu meduze iz roda Aurelia za nauku su opisali i genetičkim metodama potvrdili naučnici s Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku, na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u leto 2020. godine.

S tog univerziteta u utorak su saopštili da je nova vrsta meduze pronađena tokom boravka njihovih naučnika u Laboratoriji za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, pa je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida, a pronađena je za vreme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Water, a sprovedeno u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje finansira Hrvatska fondacija za nauku, čiji je nosilac Institut za more i priobalje.

Prema pravilima struke, ističu sa Univerziteta, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta mora se čuvati u prirodnjačkim muzejima kako bi bio dostupan ostalim naučnicima za buduća istraživanja, tako da je meduza sačuvana u Prirodnjačkom muzeju Dubrovnik.

Ovo je, napominju, već druga nova vrsta meduze opisana u poslednjih deset godina u Jadranu, nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014. koja je nazvana po hrvatskom planktologu i ekologu Adamu Benoviću (1943.-2011.).

Ekologija novoopisane vrste, kao i njeno poreklo su još nepoznati. Budući da se u Jadranu sve češće beleže nove vrste organizama kao posledica klimatskih promena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu, navode sa dubrovačkog Univerziteta.

****

BONUS VIDEO: Kako uhvatiti meduzu uz pomoć „vazdušne zamke“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar