Foto: Printscreen/Twitter/Lawyer

Zbog kršenja mera zabrana javnog okupljanja, devetoro sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske čeka sudski postupak, a nije zabeležen nijedan slučaj privođenja zbog okupljanja tokom obeležavanja Dana nezavisnosti, iako su te mere i dalje na snazi.

Iako nije ukinuta zabrana javnog okupljanja, tokom proslave Dana nezavisnosti nije zabeležen nijedan slučaj da je neko priveden, dok paralelno devetoro sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske čeka sudski postupak zbog kršenja te mere, pišu Vijesti.

Proslava dana kada je Crna Gora pre 14 godina povratila državnost obilježeno je u pojedinim gradovima javnim okupljanjima, a snimci i fotografije toga objavljeni su i na društvenim mrežama.

Ujedinjena Crna Gora optužila je policiju i tužilaštvo za selektivnu pravdu i da su “partijski obojene institucije”.

Policija je saopštila da su procesuirane dve osobe, jedna koja je pucala i druga koja je ometala slavlje povodom obeležavanja 21. maja.

Dve nevladine organizacije, Institut alternativa i Akcija za ljudska prava juče su uputile inicijativu za ukidanje mera zabrane javnih okupljanja jer, kako su naveli, da je usled ukidanja većeg broja mera za suzbijanje i sprečavanje širenja novog koronavirusa, prestala i potreba za postojanjem zabrane javnih okupljanja.

Navode da su okupljanja građana na trgovima širom Crne Gore, koja su se desila u čast godišnjice sticanja nezavisnosti i “prećutno omogućavanje vladajućih struktura da se ta okupljanja održe bez ograničenja, očigledan pokazatelj da javna okupljanja više ne predstavljaju realnu pretnju po širenje koronavirusa, zbog čega su restriktivne mere i uvedene”.

Foto: TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ BOJANA CUPIC/ nr

Privedeni zbog „ometanja“ proslave

Iz Uprave policije “Vijestima” nisu odgovorili da li su zbog nepoštovanja zabrane okupljanja podnosili krivične prijave.

Procesuirani su, kako je saopšteno iz UP, Kolašinac M.B. i Beranac A.T.

Prvi je ”ometao proslavu i na taj način pokušao da izazove eventualne incidente”, A.T. je iz vozila povodom proslave Dana nezavisnosti ispalio više hitaca.

Pročitajte još:

Na društvenim mrežama se u četvrtak uveče pojavio i snimak masovne tuče u centru Nikšića koja je bila motivisana referendumskim temama, a sinoć je “Vijestima” rečeno da je devetoro pozvano na razgovor u policijiu. Sve to nakon što je Ujedinjena, na čijem je čelu Goran Danilović saopštila je da NKT nije vanredno zasedalo: “U nedavnim šetnjama tišine Podgoricom 13 naših funkcionera, članova i simpatizera, među kojima i dva poslanika, privođeno je u podgorički Centar bezbednosti. Za sada smo dobili 13 prijava, a u proceduri je još 40 osoba”, saopšteno je iz UCG.

Predsednik Saveta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković juče je tražio od policije informaciju da li je i ko uhapšen zbog obeležavanja 21.maja.

Zbog postupanja suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti, nikšićko tužilaštvo je predalo Osnovnom sudu optužni predlog protiv devetoro sveštenika ove eparhije.

Iz nikšićkog ODT-a su tada naveli da su episkop i sveštenici obavljali verski obred van verskog objekta.

Ni iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) juče nisu odgovorili na pitanje da li je 21. maja prekršena odluka o zabrani okupljanja i postoje li izuzeci u nekim slučajevima.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mogu okupljanja u tržnim centrima, ali ne mogu na ulicama

HRA i Institut alternativa pozvali su NKT, odnosno ministra zdravlja, da ukine zabranu javnih okupljanja u Crnoj Gori: “Alternativno, ako to epidemiolozi zaista smatraju neophodnim, pozivamo da se javna okupljanja omoguće pod istim uslovima pod kojima je dozvoljeno okupljanje vernika ili rad tržnih centara, uz poštovanje fizičke distance od dva metra i prostorne površine od 10 metara kvadratnih po učesniku”, saopšteno je iz tih NVO.

Podsećaju da je NKT od 4. maja do danas donelo više kontradiktornih odluka:

“Nejasna je logika da se dozvoli i omogući okupljanje lica u zatvorenim prostorima, kao što su tržni centri, u kojima se u jednom trenutku nađe stotine ljudi, a da, istovremeno, organizovano ili spontano javno okupljanje više od 20 osoba i dalje predstavlja krivično djelo”, navode.

Podsećaju da je pravo na mirno okupljanje garantovano ustavom.