Džefri Breman Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Američki okružni tužilac za Menhetn Džefri Berman odlučio je da ode sa funkcije nakon što je dobio uverenja da će se sve istrage koje je započeo o saradnicima predsednika Donalda Trampa biti nastavljene.

Visokopozicionirani federalni tužilac, čija je kancelarija vodila istragu o ličnom advokatu predsednika Amerike Donalda Trampa, Rudolfu Ðulijaniju, prvobitno je odbio da podnese ostavku, nakon što je administracija nenajavljeno objavila da će ga smeniti.

Dramatični obrt samo je poslednji u nizu neobičnih poteza sekretara za pravosuđe Vilijama Bara, za koje kritičari smatraju da imaju za cilj političku korist Trampa i da podrivaju nezavisost Sekretarijata za pravosuđe.

Slučaj koincidira i sa željom Trampa da ukloni zvaničnike za koje se smatra da ga ne podržavaju u potpunosti, prenosi Glas Amerike i podseća da je američki predsednik poslednjih nedelja otpustio nekoliko ključnih ljudi agencija, uključujući onog koji je igrao ključnu uliogu u procesu impičmenta prošle godine.

Tramp se distancirao od ovog slučaja i rekao je da je odluka o smeni Bermana, „isključivo u rukama ministra pravde Vilijama Bara“.

Bar je u petak izdao neočekivano saopštenje, u kome je naveo da tužilac na Menhetnu odlazi sa funkcije i da će nominovati predsednika Komisije za bezbednost i razmenu Džeja Klejtona na to mesto.

Berman, koji je na čelu uticajne kancelarije koja istražuje slučajeve teškog terorizma, finansijske malverzacije Vol strita i korupciju u vladi, naveo je da je za Barovu odluku saznao iz medija i da neće otići bez pogovora.

„Nisam podneo ostavku i nemam nameru da dam ostavku na moju funkciju. Napustiću ovo mesto kada kandidat koga imenuje predsednik bude potvrđen u Senatu. Do tada, naše istrage se nastavljaju bez odlaganja ili prekida“, rekao je tada Berman.

Od kada je postavljen na to mesto u januaru 2018, Berman se bavio ličnostima iz Trampove okoline.

Njegova kancelarija je vodila istragu protiv Majkla Koena, Trampovog bivšeg ličnog advokata, optužila dva Ðulijanijeva saradnika i pokrenula istragu o Ðulijanijevoj umešanosti u pokušaje da se iskopa prljav veš Trampovih protivnika u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar