Turska poplava
Poplave u Turskoj Foto:Tanjug/AP Photo

Spasioci su danas nastavili potragu za još 34 nestalih u velikim poplavama koje su pogodile priobalni deo Turske, u kojima je poginulo najmanje 77 osoba.

POGLEDAJTE JOŠ:

Turska agencija za vanredne situacije AFAD saopštila je da se 26 osoba još vode kao nestale u provinciji Kastamnuu, osam u Sinopu.

Privatna televizija NTV objavila je snimke bagera kako rasčišćavaju područja zahvaćena prošle sedmice poplavama u kojima su uništene kuće, oštećeno najmanje pet mostova, odneta kola i brojni putevi postali neprohodni.

Vojska je postavila privremene mostove umesto uništenih, a helikopteri su nastavili sa dopremanjem pomoći odsečenim selima.

Oko 2.400 ljudi je evakuisano širom regiona, neki su spaseni sa krovova helikopterima, a mnogi su privremeno smešteni u studentskim domovima, saopštile su vlasti.

Naučnici za klimu nedvosmisleno su rekli da klimatske promene dovode do ekstremnog vremena kako se svet zagreva zbog upotrebe uglja, nafte i prirodnog gasa. Očekuje se da će se takve katastrofe dešavati češće kako se bude zagrevala planeta.

Stručnjaci u Turskoj smatraju da su intervencije na rekama i nepropisna izgradnja takođe doprineli masovnim štetama nanetim poplavama u Turskoj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)