Foto:Turkish Presidency via AP

Izjava koju su potpisala 103 turskih admirala u penziji izazvala je danas oštre reakcije državnih zvaničnika u Ankari koji su je povezali s prethodnim pokušajima vojnog puča.

Pročitajte još:

Admirali su kritikovali predlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montreja, postignutog još 1936. godine, kojim je regulisan brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Mramornim i Crnim morem.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj uporedio je izjavu admirala sa „zviždanjem uplašene kukavice na groblju“, a potpredsednik vladajuće stranke Pravde i razvoja Numan Kurtulus nazvao je potpisnike „zaljubljenicima u staru Tursku koji sebe vide iznad volje nacije“.

„Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sprazuma u Montreju kao deo razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala (koji bi trebalo da premosti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele) dočekana je sa zabrinutoću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreju, jer je taj akt značajno mesto u odranju Turske“, poručili su penzionisani turski admirali.

Ibrahimm Kalin, predstavnik predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, oceino je da izjava pezionisanih admirala evocira period „vojnih udara“ i čini da oni izgledaju „smešno i patetično“.

U reakciji iz Ministarstva odbrane Turske se kaže da oružane snage ne mogu da se koriste kao oruđe za pohlepu, ambicije i lične ciljeve onih koji nemaju nikakve dunosti, niti odgovornost.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar