Zagreb red ispred banaka zbpg uvođenja evra Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Tri dana pre uvođenja evra u Zagrebu su bile velike gužve ispred nekih ekspozitura banaka. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da evro znači da će kamate rasti, ali manje nego što bi rasle da Hrvatska ne ulazi u evrozonu.

„Ako uporedimo kamate na stambene kredite u Hrvatskoj sa zemljama EU koje nisu deo evrozone – Mađarskom, Češkom, Poljskom – tamo su kamate značajno porasle, kreću se između 7 i 11 odsto, dok su u R. Hrvatske su 3,5 odsto“, rekao je on, prenosi Index.hr.

On je naglasio da građani treba da obezbede gotovinu pre 1. januara, dok bi od 2. januara sve trebalo da funkcioniše normalno. Prema njegovim rečima, od 1. januara 2.700 bankomata će izdavati evre.

Vujčić: Moći ćete zauvek da menjate novčanice

Guverner je rekao da će građani tokom cele 2023. godine moći da menjaju kune u eure u finansijskim institucijama, a nakon toga i u HNB-u.

„Novčanice ćete moći da menjate zauvek, ali kovanice samo naredne tri godine“, istakao je on. Na pitanje šta će biti s kunama, rekao je da je to veliki logistički problem.

„Prikupljamo kovanice i imaćemo oko 1,1 milijardu kovanica, što je težina 124 zagrebačka tramvaja. Morali smo da nađemo mesto da ih uskladištimo jer ne postoji sef u kome se može čuvati 124 zagrebačka tramvaja, pa smo u dogovoru sa vojskom izgradili objekat u krugu kasarne gde će se te kovanice čuvati tri godine, a zatim ćemo ih prodavati kao sirovinu“, rekao je Vujčić.

Šefica HUP-a: Šoping-centri su već spremni za uvođenje evra

Irena Weber, glavna direktorka Hrvatskog udruženja poslodavaca, rekla je kako se veliki maloprodajni lanci i veliki trgovački centri više od godinu dana pripremaju za uvođenje evra i da su spremni.

„Kontinuirano su sprovodili obuku zaposlenih, prilagođavali softversku platformu kako bi što pre i što ažurnije izvršili konverziju na kasi. Spremni su i neće biti problema. Što se tiče malih i srednjih zanatlija, postoje objektivne okolnosti u narednih nekoliko dana koje će se tolerisati dok se stvari ne smire. To znači da će u prvih par dana moći da vraćaju i kunete“, rekla je Veber i istakla da su svi spremni i da ne očekuju nikakve dramatične situacije.

BONUS VIDEO: Hrvati o uvođenju Evra – teše nas a znamo da će cene otići u nebesa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar