Donald Tramp
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Redakcije širom SAD spremaju se za burnu izbornu noć nakon najava Donald Tramp planira da proglasi "pobedu" u utorak čak i pre objavljivanja rezultata iz "kritičnih" država koje bi mogle da odrede ishod izbora, piše "Gardijan".

Namera Trampa da održi pobednički govor već u utorak uveče, iako glasovi pristigli poštom još nisu prebrojani, izazvala je žustre debate među američkim novinarima.

TV kanali bi morali da emituju taj govor, jer je jednostavno u pitanju „vest“, iako su svesni da prenosi verovatnu dezinformaciju koja bi mogla da izazove nasilje širom države i koja bi nanela štetu demokratskom procesu.

Tok glasanja na izborima u SAD pratite u našem blogu uživo.

Sam Tramp već mesecima ponavlja da je glasanje preko pošte „namešteno“, a kao primer je apostrofirao Pensilvaniju.

Džejk Taper sa CNN-a kaže za „Gardijan“ da bi ekvivalent tome bio trener fudbalskog tima koji na poluvremenu proglašava „pobedu“.

„To tako ne ide i to ne zavisi od njega“, kaže Taper.

Slično razmišlja i Vivijan Šiler sa NPR radija, koja napominje da novinari nemaju nikakvo opravdanje i da moraju biti spremni na takvu mogućnost.

Naslovi tipa „Tramp proglasio pobedu“, posebno na društvenim mrežama, mogli bi da oblikuju javno mnjenje i postanu oružje protiv istine i poverenja u demokratski proces, smatra ona.

Vivijan Šiler dodaje i da bi dužnost svake TV stanice morala biti da prekine preuranjen Trampov pobednički govor i da gledaocima objasni da kandidati nisu ti koji saopštavaju izborne rezultate.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare