Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/SHEALAH CRAIGHEAD

Nakon što je Fejsbuk tokom jučerašnjeg dana uklonio objave Donalda Trampa, oglasio se i osnivač ove platforme Mark Zakerberg koji je poručio da će njegovi nalozi na Fejsbuku i Instagramu ostati blokirani najmanje dve nedelje, dok se ne dogodi mirna tranzicija vlasti.

Nakon sinoćnjih objava odlazećeg predsednika SAD, Donalda Trampa, u vezi sa neredima ispred i u zgradi Kongresa u Vašingtonu, i blokade Fejsbuka, oglasio se i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, koji kaže da je šokiran događanjima u poslednja 24 sata, i da to jasno pokazuje da predsednik Tramp namerava da iskoristi preostalo vreme na funkciji da podrije mirnu i zakonitu tranziciju vlasti svom nasledniku Džou Bajdenu.

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining…

Posted by Mark Zuckerberg on Четвртак, 07. јануар 2021.

„Njegova odluka da koristi svoj profil da odobrava, a ne da osudi delovanje svojih pristalica u zgradi Kapitola s pravom je uznemirilo ljude u SAD i širom sveta. Juče smo uklonili ove izjave jer smo ocenili da će njihov efekat i verovatno njihova namera biti da izazovu dalje nasilje. Nakon potvrde izbornih rezultata Kongresa, prioritet cele zemlje mora biti da se osigura da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije proteknu mirno i u skladu sa utvrđenim demokratskim normama“, poručio je Zakerberg.

On je podsetio da su u poslednjih nekoliko godina dozvolili predsedniku Trampu da koristi njihovu platformu, u skladu sa njihovim pravilima, i da su ponekad uklanjali sadržaj ili označavali njegove objave kada krše njihova politika.

„Uradili smo ovo jer smatramo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, pa i kontraverznom govoru. Ali sadašnji kontekst je sada fundamentalno drugačiji, koji uključuje upotrebu naše platforme za podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlasti. Verujemo da su rizici da predsednik nastavi da koristi naše usluge u ovom periodu jednostavno preveliki. Stoga produžavamo blok koji smo postavili na njegove Fejsbuk i instagram naloge na neodređeno vreme i najmanje dve nedelje do završetka mirnog prelaska vlasti“, zaključio je Zakerberg.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare