Princ Endrju Virdžinija Roberts
Princ Endrju i Virdžinija Roberts Foto:Dateline / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Dokumenta koja su nedavno dospela u javnost otkrivaju da je Virdžinija Roberts, žena koja je optužila Džefrija Epstajna i britanskog princa Endrua za seksualno zlostavljanje, 2009. godine sklopila nagodbu sa Epstajnom vrednu 500.000 dolara.

Sporazum o nagodbi iz 2009. između seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna i Virdžinije Roberts otpečaćen je u ponedeljak.

Dokument pokazuje da je Epstajn platio Roberts 500.000 dolara da odustane od krivičnog gonjenja bez ikakvog priznanja odgovornosti ili krivice. Najnoviji podaci otpečaćeni su kao deo odvojene tužbe koju je Roberts podnela protiv princa Endrua.

Foto:BBC / Ferrari / Profimedia

Ona navodi da ju je Epstajn prodao i prisilio da ima seks sa njegovim prijateljima, uključujući princa, kao i da je Endru znao da je maloletna. Tada je imala 17 godina, a britanski princ negirao je sve optužbe.

Advokati princa Endrua su u svom zahtevu za odbacivanje slučaja protiv njega u oktobru tvrdili da njena tužba krši uslove sporazuma o nagodbi sa Epstajnom, u kojem je ona pristala na „opšte oslobađanje“ tužbe protiv Epstajna i drugih.

U kopiji otpečaćenoj u ponedeljak, Endruovo ime se ne pojavljuje eksplicitno kao jedne od stranaka. U sporazumu se navodi da on služi za  „oslobađanje“ pomenutih stranaka i „bilo koje druge osobe ili entiteta koji mogli biti uključeni kao potencijalni optuženi“, ali ne navodi eksplicitno imena drugih optuženih sem Epstajna.

Virdžinija Roberts
Virdžinija Džufri Foto:Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthew

Uz sporazum o nagodbi podneta su još dva dokumenta, uključujući onaj o otpuštanju i Epstajnovu žalbu. Oba su još uvek pod pečatom. U sporazumu se navodi da je to „konačno rešenje“ sporne tužbe podnete na Floridi i ima za cilj da izbegne sudski spor, ali „neće se tumačiti kao priznanje odgovornosti ili krivice bilo koje strane“. U sporazumu se navodi da se ne sme koristiti u građanskim ili krivičnim postupcima protiv Epstajna, a potpisali su ga Roberts i Epstajn u novembru 2009. godine.

Advokat Virdžinije Roberts izdao je saopštenje u kojem kaže da je nagodba „irelevantna“ za njen tužbu protiv princa.

„U dokumentu se ne pominje princ Endru. On nije ni znao za to. On nije mogao da bude ‘potencijalni optuženi’ u rešenom slučaju protiv Džefrija Epstajna i zato što nije bio pod jurisdikcijom na Floridi i zato što je slučaj Floride uključivao savezne zahteve, čiji deo on nije mogao da bude“, navodi se u saopštenju advokata Roberts, dok advokatski tim princa Endrua nije imao komentar na nove detalje u slučaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Usmene rasprave u građanskoj tužbi protiv Endrua zakazane su za utorak. Ako njegovi advokati budu neuspešni ili slučaj ne bude rešen, kraljevska porodica bi mogla da se suoči sa datumom suđenja između septembra i decembra 2022. godine. Dugotrajne optužbe sa kojima se Endru suočava već su dramatično narušile njegov javni ugled, a on je prestao da obavlja kraljevske dužnosti krajem 2019. godine.

Optužbe, znoj i samoubistvo

U svojoj tužbi Virdžinija Roberts je navela da su je optuženi pedofil Džefri Epstajn doveo u London 2001. godine, kada je upoznala britanskog princa.

Ona je rekla da je odvedena u noćni klub gde ju je, kako je navela, Endru zamolio da pleše i da se „znoji po njemu”.

Epstajn, koji je 2008. godine priznao krivicu za državnu prostituciju, optužen je za trgovinu ljudima u julu 2019. godine, a u zatvoru je izvršio samoubistvo mesec dana kasnije. Njegova devojka i glavna saradnica Gislejn Maksvel nedavno je proglašena krivom za pomaganje u ovim zločinima i preti joj zatvorska kazna od 65 godina.

BONUS VIDEO Zašto žene žrtve nasilja nemaju poverenja u institucije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar