Foto: Bing, Tanjug/United Nations Photo/Rick Bajornas via AP

Gislejn Maksvel, desna ruka milijardera i pedofila Džefrija Epstajna, proglašena je krivom za regrutovanje tinejdžerki koje je on seksualno zlostavljao. Ona je stavljena pod nadzor u zatvoru u Bruklinu da ne bi izvršila samoubistvo, pošto je vrlo verovatno da bi mogla ostatak života da provede iza rešetaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali zatvorski stručnjaci kažu da će se ova žena osećati kao u „Diznilendu“ ako joj bude naređeno da kaznu odsluži u saveznom zatvoru u Kontektikatu, nakon što je 17 meseci provela u zloglasnom zatvorskom centru Metropoliten u Bruklinu.

Nejasno je u kom će od 29 objekata u kojima se nalaze federalne zatvorenice ona izvržavati kaznu, koja bi mogla da bude i do 65 godina.

Njeni advokati će dati predlog zatvora tokom pripreme izveštaja za izricanje kazne, a jedan stručnjak je rekao za Dejli Mejl da misle da bi mogla da kaznu služi u zatvoru Danburi u Kontektikatu.

U popravnoj ustanovi, koja je otvorena u avgustu 1940. godine, bile su pojedine poznate zatvorenice kao što su pevačice, rijaliti zvezde i spisateljice.

Foto: Bing

Fotografije iz vazduha pokazuju da zatvor takođe ima stazu za trčanje, teren za bejzbol i travnjak sa drvećem i stazama. Ustanova ima niz programa u ponudi za zatvorenike, uključujući „široku paletu hobija i zanata“, kao i treninge, aerobik i slično. Nejasno je da li bi Maksvelova mogla da učestvuje u bilo čemu od ovoga u zavisnosti od toga koji bi nivo bezbednosti za to bio potreban.

Maksvel, koja je napunila 60 godina za Božić, proglašena je krivom po pet od šest tačaka optužnice u svom saveznom suđenju za trgovinu ljudima u saradnji sa milijarderom i pokojnim dečkom Džefrijem Epstajnom. Epstajn se obesio u zatvoru 2019. godine.

Datum izricanja presude još nije poznat, a ona je sinoć vraćena u ćeliju u zatvoru u Bruklinu gde trenutno boravi, a koju je svojevremeno nazvala „živim paklom u kojem je bila napadnuta i zlostavljana“.

Maksvel je ćerka bogatog britanskog novinskog tajkuna, glamurozna miljenica visokog društva koja se družila sa bivšim predsednicima, milijarderima i članovima kraljevske porodice.

Džastin Paperni, savezni zatvorski konsultant, rekao je da gde god da Maksvel završi na kraju da će se naći u znatno boljem zatvoru.

„Njen zatvorski život se neće dramatično poboljšati dok ne bude osuđena“, rekao je on.

Drugi stručnjak je rekao za Tajms da će njena nova situacija biti „kao Diznilend“ u poređenju sa sadašnjom.

Paperni je rekao da je zatvor u Bruklinu bio zloglasan mnogo pre nego što je Maskvel tamo kročila.

U zimu 2019. godine došlo je do nestanka struje i grejanja, što je izazvalo negodovanje među rođacima zatvorenika, ali i aktivista. Oštar izveštaj koji je pušten nakon toga, Zavod za zatvore je potisnuo do jula ove godine, a zatvor je opisan kao nasilan, prljav, pretrpan i oronuo.

„Kada stigne u drugi zatvor, osećaće se kao da je dobila na lutriji. Moćiće da hoda do biblioteke, da šeta do staza za vežbanje, da telefonira“, rekao je Paperni.

Takođe bi mogla da koristi i internet, ali to zavisi od upravnika, a možda će imati pristup televiziji i filmovima.

Paperni očekuje da će Maksvel biti poslata u zatvor niske bezbednosti, ali s obzirom na prirodu njenih seksualnih zločina, ona neće moći da krene stopama Marte Stjuart i glumice Felisti Hofman i da se odluči za „kamp minimalne bezbednosti“.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar