Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

Veliku Britaniju potresa ozbiljna bura koju su izazvale tvrdnje da je princeza Dijana dve godine pre pogibije u Parizu znala da se priprema atentat na nju. Dramatične tvrdnje su iznete u okviru mini serije "The Diana Investigations" koja je pravljena prema informacijama koje su sve do sada bile neotkrivene za javnost.

Ova serija postavlja nova pitanja o tome zašto je centralna uprava engleske policije u Londonu Skotland Jard godinama belešku u kojoj su detaljno izneti strahovi princeze da će poginuti u saobraćajnoj nesreći držala pod ključem, daleko od očiju javnosti.

Naime, 30. oktobra 1995. godine Dajana je pozvala na sastanak svog advokata, lorda Viktora Miškonoma. Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i Dajanin lični sekretar Patrik Džefson, Dajana im je navodno rekla da joj je izvor kome veruje, ne navodeći ime, rekao da će pokušati da je se „otarase“ do aprila 1996. godine.

Dajani je navodno tajni izvor rekao da je planirana saobraćajna nesreća koja će ili okončati njen život ili je toliko povrediti da će ostati doživotno paralizovana.

Lord Viktor Miškon je vodio belešku na tom sastanku, koji je posle užasne Dajanine pogibije predao policiji, zbog čega je advokat bio ogorčen.

Pročitajte još:

„Beleška je važna jer je ravna nečijoj slutnji. Da ste policajac koji ovo istražuje, želeli biste da je predate Francuzima. Oni to nisu uradili. Stavili su poruku u sef i nisu je otkrili. Na njemu su godinama sedeli da bi zaštitili deo establišmenta, odnosno kraljevsku porodicu“, tvrdi advokat.

Policija ju je uključila u istragu o Dajaninoj smrti tek 2003. godine nakon što je njen bivši batler Pol Barel uručio sličnu poruku. Nalazi istrage su objavljeni tek dve godine kasnije na 832 stranice.

U njima se navodi da su tokom istrage ispitani svi navoda u vezi sa Dajaninom smrću – ukupno 104, uključujući ispitivanje porekla i verodostojnosti Miškonove beleške.

Stivens je dodao da je Metropolitenska policija pratila trag Miškonove beleške i da je lično intervjuisala Miškona „u tri navrata i uzela dalje izjave o tom pismu“.

Podsetimo, Dajana je stradala 31. avgusta 1997, u teškoj saobraćajnoj nesreći u Parizu zajedno sa svojim partnerom Dodijem Al Fajedom i vozačem Mercedesa Henrijem Polom. Jedini preživeli svedok ove tragedije je Dajanin telohranitelj Trevor Ris-Džons, koji se ničega ne seća.

Kasnija istraga je utvrdila da je Pol bio pod dejstvom alkohola kada je svojom limuzinom Mercedes-Benz S-280 udario u trinaesti stub tunela Pont de l’Alma brzinom od 196 kilometara na sat.

Šta je pisalo u batlerovim zapisima?

Pol Barel je u svojoj knjizi Kraljevska dužnost naveo da je princeza Dajana verovala da njen bivši muž „planira“ saobraćajnu nesreću.

Princeza Dajana
Princeza Dajana Foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia

„Sedim ovde za svojim stolom danas u oktobru, žudim za nekim da me zagrli i ohrabri da ostanem jaka i visoko podignem glavu. Ova faza u mom životu je najopasnija – moj muž planira ‘nesreću’ sa mojim autom, kvar kočnice i ozbiljnu povredu glave kako bi otvorio put da se oženi Kamilu“, navodno je napisala Dajana u svom dnevniku u koji je njen batler imao uvid.

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar