Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD, EPA-EFE/Paul Vicente

Dokumenta o pogibiji i sahrani britanske princeze Dajane 2017. godine nedavno su dospeli u javnost, a u njima je objašnjeno da je Elton Džon bio osoba koja je morala da odsvira pesmu na sahrani voljene princeze.

Prečasni Vesli Kar vodio je službu na sahrani princeze Dajane, što je opisao kao najveću stvar koju je ikada uradio. On je lično apelovao na Bakingemsku palatu da omogući Eltonu Džonu, inače bliskom prijatelju pokojne Dajane, da nastupi na njenoj sahrani.

Milioni građana osećaju se loše i smatraju da su doživeli lični gubitak. Bilo bi velikodušno i maštovito omogućiti Eltonu Džonu da oda poslednju počast „britanskoj ruži“, poručio je tada Kar članovima kraljevske porodice.

Elton Džon izveo je numeru „Cande in the Wind“ na službi u Vesminsterskoj opatili 1997. godine.

Elton Džon i princeza Dajana Foto: RICHARD YOUNG / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dokumenta koja su do sada bila u posedu Nacionalnog arhiva pokazuju da je prečasni Vesli Kar imao rezervni plan, ukoliko kraljevići ne dopuste da se izvede baš ova pesma.

U belešci starijem članu kraljevske porodice, Kar je napisao da se pesma „sve vreme” pušta na radiju.

Dekan je prepoznao da bi to bilo nekonvencionalno, ali je pozvao na „hrabrost“ i „uključivanje dela savremenog sveta koji je princeza predstavljala“, što bi pomoglo građanima da odboluju strašni gubitak.

Foto:Adam Butler / PA Images / Profimedia

Njena smrt je izazvala neviđenu tugu u javnosti, stotine hiljada buketa ostavljeni su ispred Kensingtonske palate. Mnogi su bili ljuti zbog onoga što su videli kao ravnodušnosti kraljevske porodice prema princezi, nakon što se ona razvela od princa Čarlsa i odrekla kraljevske titule.

U to vreme, prečasni Kar – koji je učestvovao u pregovorima o službi između palate i porodice princeze Dajane – rekao je da je učestvovanje u njenoj sahrani bila najveća stvar koju je ikada uradio.

On je to video kao „retku priliku za opatiju da spoji raskoš, istoriju i zajednički dodir“, a dosijei pokazuju da je Eltona Džona video kao suštinski deo te kombinacije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Opatija je organizovala da mladi saksofonista bude u pripravnosti da održi dirljiv solo, što se na kraju i dogodilo.

Prečasni Kar, koji je preminuo 2017. godine i koji je u svojoj čitulji opisan kao „neustrašiv“, rekao je starijem članu kraljevskog doma da je spreman da „sa bilo kim telefonom razgovara o značaju ove sugestije“.

Dokumenta ne pokazuju da li se to dogodilo.

Ipak, u svojoj nameri je uspeo, a sahrana princeze Dajane bila je jedan od najvećih događaja u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Nastup Eltona Džona bio je jedan od najupečatljivijih trenutaka na sahrani, koju su pratile stotine miliona širom sveta.

BONUS VIDEO Veze britanske i srpske kraljevske porodice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar