Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je priča njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku decu „postala nepodnošljivo gadljiva” i da Srbija nema „moralnu auru” da sudi o događajima koji su se dešavali tokom raspada Jugoslavije.

Vučić je u kontekstu optužnice iz Srbije protiv pripadnika hrvatske ratne avijacije zbog navodnih ratnih zločina tokom Oluje rekao da Hrvatskoj „nisu bitna srpska deca” jer „njihovo ubistvo za Hrvatsku ne predstavlja štetu”.

„Sva deca imaju okice, rukice i nogice i kad ih neko ubije tražimo da neko odgovara”, rekao je Vučić.

Milanović je prokomentarisao ovu izjavu srpskog predsednika rekavši da je „priča s decom postala nepodnošljivo gadljiva”.

Pročitajte još:

„Nikad nisam spominjao hrvatsku decu, naime i mi Hrvati isto imamo decu, i Rusi i Ukrajinci, svi imaju decu”, rekao je Milanović.

Odbacio je Vučićeve tvrdnje da je neko „baš iz aviona išao da gađa srpsku decu” i poručio da bi Srbija trebalo da odgovori šta su na tom mestu radili srpski vojnici, tenkovi i oklopna vozila.

Milanović je rekao da Srbija nema „pravo i moralnu auru” da sudi o događajima na području bivše Jugoslavije i da sa takvim postupcima ne može da uđe u Evropsku uniju.

Naglasio je kako Hrvatska Srbiji ne pravi probleme na putu prema članstvu kakve recimo doživljava Severna Makedonija od susednih država.

Zoran Milanović Foto:Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Je li nas Srbija napala, je. Je li Beograd bombardovao, uništavao, palio masovno Hrvatsku, je. A kako se Hrvatska ponaša prema njemu – džentlmenski. Pa dosta je bilo”, rekao je predsednik, dodavši da Hrvatska dosad nije „učinila ništa” po pitanju optužnica iz Srbije, a da bi on učinio nešto da je na položaju premijera.

Što bi tačno učinio nije hteo da otkrije, rekavši da bi mogao to da predložiti Plenkoviću, „ali ne ovako javno”.

„Ova priča da mi po tome nećemo postupati – ako ti neko opsuje majku više puta možeš po tome ne postupati, a možeš i reagovati”, rekao je Milanović koji je optužnice nazvao „zulumom i terorom” nad hrvatskim komandantima ratnog vazduhoplovstva.

Milanović smatra i da je „nejasan način na koji se Srbija ponaša” i da ne zna želi li Beograd stvarno u EU.

Osvrnuo se i na nedavni sastanak Brdo-Broni, inicijative kojoj je cilj ubrzanje evropskog proširenja na zapadni Balkan, nakon kojeg je preko „beogradskih i sarajevskih medija saznao da je navodno nešto komentarisao o Srebrenici”.

„Ja neću pomagati nekome ko ne želi sebi da pomogne“, zaključio je Milanović.

BONUS VIDEO Prijava zbog Vučića iz frižidera: Izveštaj REM-a o analizi predizborne kampanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare