Zoran Milanović i Kristijan Šmit Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je mandat visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijana Šmita "besmislen" jer bonska ovlašćenja koristi "samo protiv Hrvata".

Milanović je, komentarišući izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je Šmita pozvao da iskoristi bonska ovlašćenja radi ravnopravne zastupljenosti Hrvata u telima i organima BiH, rekao da se neke stvari rade na vreme ili uopšte ne rade, o čemu govori godinu dana.

Pročitajte još:

Naveo je da je pre dva meseca „morao istresti iz džepova sav NATO“ govoreći o „besmislenosti mandata visokog predstavnika, koji koristi svoja ilegalna ovlašćenja samo protiv Hrvata“.

„Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu. Imaš li ovlašćenja ili ne? Ako imaš ovlašćenja, ne daješ u javnu raspravu, postupaš kao suveren po određenim ovlašćenjima. I onda izazoveš i daš vremena bukačima i rušiteljima da se organizuju, izađe 5.000 organizovanih galamdžija na ulice u Sarajevu, a ti se prepadneš i odeš u Nemačku da udaješ kći“, rekao je Milanović.

Kako je dodao, hajde neka 2.000 Srba dođe u Sarajevo, ili Hrvata iz Mostara, pa da vidimo kako će proći.

„Sav model je totalno kontaminiran. Na kraju se čovek prepadne i nema ga nigde. I sada Andrej Plenković, dve sedmice pre izbora u BiH, poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže“, kazao je Milanović.

Plenković je u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u petak pozvao Šmita da upotrebi svoja ovlašćenja „pošto su bošnjački lideri javno priznali da nemaju istinske namere da postignu dogovor s hrvatskim liderima u BiH u vezi izborne reforme“ i naveo da je to jedini način za obezbeđivanje „legitimne zastupljenosti Hrvata u BiH“.

BONUS VIDEO Milanović o aferi ispravljanja ocena njegovom sinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar