Foto;Tanjug/AP Photo/Brian Inganga

Afrika bi mogla da postane novo žarište pandemije koronavirusa, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi BBC.

Protekle nedelje zabeležen je ogroman porast broja zaraženih novim koronavirusom. Do sada je bilo skoro 1.000 smrti i više od 18.000 slučajeva zaraze širom Afrike, iako su ove stope mnogo niže od onih u Evropi ili SAD.

SZO kaže da izgleda da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova.

Takođe je navedeno da kontinent nema dovoljno respiratora u borbi s pandemijom.

Direktorka SZO za Afriku, dr Matšidiso Moeti kaže da je ta organizacija otkrila širenje virusa od glavnih gradova prema “unutrašnjosti” u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji, Obali Slonovače, Kamerunu i Gani.

Fokus na prevenciji

Foto:Tanjug/AP Photo/Brian Inganga

 

Pročitaj i:

Rekla je da se fokusiraju na prevenciju pre nego na lečenje virusa jer afričke zemlje nemaju kapacitet za lečenje velikog broja pacijenata.

“Želimo da minimalizujemo broj ljudi kojima će obavezno biti potrebna medicinska pomoć i intenzivna nega, jer znamo da ovih tipova ustanova nema u potrebnom broju u većini afričkih zemalja”, rekla je.

“Moram da kažem da je problem respiratora jedan od najvećih izazova s kojima se zemlje nose.”

Za pacijente obolele od Covida-19, pristup respiratorima može da bude pitanje života i smrti.

Takođe se strahuje da bi se zaraza mogla ubrzano da se proširi u prenatrpana područja gde je nemoguće praktično socijalno distanciranje i gde mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar