Foto: Shutterstock/Slađana Đermanović

Studija je pokazala da su svinje u stanju da u zamenu za poslasticu pomeraju kursor po ekranu.

Pročitajte još:

Dugo se verovalo da su svinje pametnije od drugih životinja ali sada stručnjaci tvrde da su još pametnije nego što se smatralo. Osim što mogu uspešno da biraju između više ponuđenih rešenja i sednu po naredbi, ispostavilo se da svinje umeju da koriste i džojstik.

Naime, stručnjaci iz SAD uspešno su istrenirali četiri svinje da koriste džojstik i kontrolišu kretanje kursora po monitoru.

„Potencijalno, postoji još mnogo svinja koje su sposobne da nauče i razumeju i odgovore na zadatke pred njima“, rekla je Gardijanu profesorka Kendis Kroni sa Univerziteta Ourdju, koja je bila jedan od vođa istraživanja.

Korni je sa dr Sarom Bojsen objavila rad na ovu temu u kome je objasnila kako su koristili poslastice da obuče svinje da pomeraju džojstik njuškama.

Svinjama je potom puštena video igrica gde su morale da pomeraju kursor tako da sruše zid na ekranu. Kada bi zidić pao, čuo bi se „blop“ zvuk i svinja bi dobila poslasticu. Što je životinja bila uspešnija, to je manje zidova ostajalo u igrici.

Tim je analizirao najmanje 50 pokušaja svake svinje sa tri, dva i jednim zidom kako bi utvrdili koliko često svinja pogađa zid iz prve. Ispostavilo se da su Hamlet i Omlet, tromesečni jorkširski prasići bili najbolji i iz prvog ili drugog pokušaja su kursorom pogađali zid, kada bi na ekranu stajala jedna ili dve strukture, ali ne i kada bi bila tri zidića na ekranu.

Prasići, su, međutm, brzo prerasli igricu.

Foto: Shutterstock/Slađana Đermanović

Iz sveta i regiona čitajte:

„Posle 12 nedelja obuke, Hamlet i Omlet su iskljućene iz eksperimenta jer su porasle toliko da nisu mogle da stoje do kraja treninga“, naveo je tim.
Podaci za Eboni i Ajvori, dvogodišnje panepinto mirko svinje koje su trenirale 15 meseci su mešoviti: obe su bolje reagovale kada su imale tri ili jedan zid za rušenje, ali je samo Ajvori bila bolja sa dva zida.

„To što su svinje bile ovoliko uspešne u rešavanju zadataka van svojih normalnih okvira je samo po sebi neverovatno i pokazatelj njihove bihevioralne i kognitivne fleksibilnosti“, naveli su naučnici i dodali da su svinjama ohrabrenja trenera bila jednako važna kao i poslastice, ako ne i važnija.

Svinje ipak nisu uspešne kao primati poput resus majmuna koji su u stanju da razumeju koncept igre, ali i kojima na ruku izde i građa. Svinje su morale gubicom da guraju džojstik i samim tim gledaju u pod, dok majmuni to mogu da rade rukama.

„Svinje su pametne“, kratko je prokomentarisala dr Emili Beteč, stručnjak za primate sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare