Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Svetska banka je danas saopštila da će obnova pojasa Gaze posle najnovijeg razornog rata između Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, koji vlada tom palestinskom teritorijom, koštati do 485 miliona dolara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je navedeno, 380 miliona dolara će biti potrebno samo za obnovu štete.

Izrael je izveo niz vazdušnih udara tokom 11-dnevnog rata u maju i palestinski ekstremisti su ispalili hiljade raketa, koje je uglavnom uspešno presreo izraelski sistem protivraketne odbrane „Gvozdena kupola“.

Poginulo je više od 260 ljudi, većinom Palestinaca.

Pojas Gaze je od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast od umerenijeg rivalskog Fataha, pod parališućom blokadom Izraela i Egipta i još uvek se oporavlja od tri prethodna rata s izraelskom vojskom.

Svetska banka je procenila da ekonomski gubici zbog rata iznose 190 miliona dolara, na teritoriji gde je nezaposlenost već dostizala 50 procenata. Više od 4.000 domova je uništeno ili delimično oštećeno.

Izrael krivi Hamas za civilne žrtve, tvrdeći da rakete ispaljuje iz stambenih kvartova i da vojska čini sve da poštedi civile. U gusto naseljenom pojasu Gaze živi više od dva miliona Palestinca. Putovanje sa te teritorije i ulazak na nju je oštro ograničeno, nestašice struje su česte, a uz to je suočena i sa pandemijom koronavirusa.

 

BONUS VIDEO Maler dana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar