Crkva, Saint-eugene-sainte-cecile
Foto: Shutterstock

Dva sveštenika zadržana su juče na ispitivanju zbog prepune crkve za vreme uskršnje mise održane u Parizu, usprkos ograničenjima zbog pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

Crkveni zvaničnici i vlada izrazili su ogorčenje nakon što su objavljene slike prepune crkve Saint-Eugene-Sainte-Cecile. Samo manji broj, uglavnom starijih vernika, nosio je maske.

Novine Le Parisien objavile su snimku mise održane u subotu na kojoj se vide nagurani vernici koji ne nose maske i sveštenici koji direktno stavljaju hostije u usta župnika, piše France24. Misa je trajala četiri sata.

Crkva otvorila interni postupak

Pariški tužioci su otvorili istragu zbog optužbi za svesno ugrožavanje života drugih, prenosi Index.hr.

Zamenica ministra unutrašnjih poslova Marlene Sčiapa ove je nedelje uslove u kojima je održana misa nazvala „neprihvatljivima“, dok je Karine Dale, portparolka Pariške biskupije, rekla da su „zapanjeni“ nedostatkom socijalnog distanciranja i „iskazanim nepoštovanjem“.

Pravila predviđaju da maske moraju nositi svi vernici stariji od 11 godina i da moraju ostati dva prazna mesta koja ostaju između svake osobe ili porodične grupe, kao i prazna klupa između svakog reda ljudi.

U međuvremenu, pariški nadbiskup je rekao da je Crkva otvorila interni postupak koji bi mogao dovesti do sankcija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar