Foto: Tanjug/ AP Photo/Ted S. Warren

Države Njujork, Ilionis i Konektikat su se u petak pridružile Kalironiji u odluci da sve radnike koji ne rade na poslovima od vitalnog značaja za građane, pošalju kućama, kako bi usporili širenje koronavirusa.

Ove naredbe bi trebalo da stupe na snagu u nedelju uveče, što znači da će od ponedeljka svaki peti državljanin Sjedinjenih Američkih država morati da poštuje tu odluku.

Gradonačelnik Njujorka Andrej Kuomo rekao je da je svestan da će ova mera „izazvati poremećaje“.

„Kompanije će se zatvarati jer će zaposleni morati da ostanu kod kuće, razumem to. To će uzrokovati mnogo nezadovoljstva, i to mi je jasno“, rekao je Kuomo i dodao:

„Ali ja prihvatam odgovornost. Ako je neko nesrećan i želi zbog toga da nekog okrivi, to sam ja. Niko drugi nije odgovoran za ovu odluku.“

Foto: Beta,AP Photo/Elaine Thompson

Guverner Ilinoisa J.B.Pritzker je novinarima rekao da su ove mere neophodne.

„Da bi smo izbegli gubitak desetina hiljada ljudskih života, moramo da naložimo hitne mere ostanka kod kod kuće“, rekao je Pritzker.

Sa druge strane, Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nije zatražio da se ovakve mere uvedu na nivou cele države. Njegova administracija je do sada građanim jedino naložila da se ne okupljaju u grupama većim od 10 ljudi.

Nakon što je još nekoliko hiljada amerikanaca testirano, broj registrovanih slučajeva koronavirusa je skočio na više od 17.000, dok je najmanje 225 zaraženih preminulo.