Sastanak Vladimira Putina i Emanuela Makrona Foto: Sputnik/Kremlin via REUTERS

Iako su prvi izveštaji sugerisali da je telefonski razgovor Vladimira Putina i Emanuela Makrona prošao u prijateljskom tonu, informacije agencije Rojters ukazuju da je ipak došlo do sukoba dvojice lidera.

Makron je izrazio zabrinutost zbog zadržavanja ruskih trupa u Belorusiji. Plan je bio da ruska vojska danas napusti tu zemlju jer su zajednične vojne vežbe okončane. Međutim, Rusija i Belorusija postigle su dogovor da trupe ostanu, što je dovelo do snažne reakcije Zapada.

NATO i SAD smatraju da je ovo potez koji dokazuje da je Rusija spremna za napad u narednim danima, što je Makron u razgovoru i rekao Putinu. Međutim, Putin je francuskog kolegu uveravao da će trupe u skorijem periodu napustiti Belorusiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rojters takođe navodi da se dvojica lidera nisu složila oko toga ko je odgovoran za tenzije u istočnoj Ukrajini. Makron je okrivio ruske separatiste, a Putin – Ukrajinu.

Međutim, oni su se usaglasili da je neophodno u narednim satima organizovati sastanak radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi, Putin i Makron su se „angažovali da preduzmu sve korisne akcije radi izbegavanja eskalacije, smanjenja rizika i očuvanja mira“.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite uživo na Nova.rs.

BONUS VIDEO Ukrajina: Rat ili mir – gosti Nataša Ivanovski i Aleksandar Vasović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar