Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: Johanna Geron, Pool via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da među saveznicima postoji jasno jedinstvo kada je reč o oštroj osudi prinudnog spuštanja putničkog aviona na aerodrom u Minsku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stoltenberg je time odbacio spekulacije da se Turska svojom politikom prema Belorusiji udaljava od solidarnosti prema NATO saveznicima.

„NATO je dogovorio snažnu osudu prinudnog spuštanja aviona koji je leteo iz jedne NATO članice u drugu. Jasno smo pozvali na nezavisnu instragu i oslobađanje uhapšenog novinara i njegove partnerke. Više puta sam ponovio naš poziv za oslobađanje svih političkih zatvorenika u Belorusiji. To je jasna, jaka i jedinstvena poruka svih saveznika“, kaže Stoltenberg.

U medijima su se prošle nedelje pojavile spekulacije da su Turska i njen predsednik Tajip Redžep Erdogan direktno odgovori za ublažavanje rečnika NATO osude Belorusije.

Navodi se da je Turska uložila veto na saopštenje Alijanse kojim se preti suspenzijom NATO saradnje sa Belorusijom.

U diplomatski izvorima ovakav potez Ankare tumači se kao pokušaj očuvanja veza sa Moskvom, kao jednim od najbližih partnera Belorusije, ali i održavanjem ekonomskih odnosa sa Bjelorusijom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare