Stelt omikron
Stelt omikron Foto:Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia

Pošto stručnjaci širom sveta sada govore o takozvanoj varijanti "stelt omikrona", mnogi se pitaju šta to tačno znači da li je to novi soj koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:

„Stelt omikron“, takođe poznat kao BA.2, tehnički nije nova varijanta koronavirusa i još uvek nije kvalifikovana kao soj od interesa ili zabrinutosti od strane Svetske zdravstvene organizacije. To je zapravo podvarijanta ili podtip varijante omikrona.

„Još uvek je omikron“, rekla je u utorak dr Alison Arvadi, komesarka za javno zdravlje Čikaga.

„To je mala varijacija u pogledu onoga što se pokupi, ali želim da budem zaista jasna da još uvek nije kvalifikovan kao varijanta od interesa“, dodala je ona, prenosi nbcchicago.com.

Ona ga je u nazvala „malo drugačijom varijantom omikrona“. Podvarijanta je do sada otkrivena u više od 40 zemalja.

Ova verzija koronavirusa se smatra prikrivenijom od originalne verzije omikrona jer određene genetske osobine čine da ju je nešto teže otkriti. Neki naučnici brinu da bi mogla da bude i zaraznija. Ali kažu da još uvek ne znaju mnogo o njoj, uključujući i to da li bolje izbegava vakcine ili izaziva težu bolest.

„Ne postoji ništa što smo videli u ovom trenutku što bi izazvalo visok nivo zabrinutosti, ali budite sigurni da to gledamo i obavestićemo vas ako postoji nešto bi vas zanimalo ili zabrinjavalo“, rekla je Arvadi.

Za sada se originalna varijanta poznata kao BA.1 i BA.2 smatraju podtipovima omikrona. Ali globalni zdravstveni lideri mogli bi da mu daju ime po grčkom slovu ako se smatra globalno značajnom „varijantom zabrinutosti“.

„Svaki put kada postoji nova varijanta, pre svega, dobićemo novo ime.Dakle, ako je ovo nešto o čemu moramo da brinemo, niko neće to znavati ‘nešto stelt’, već će dobiti ime na grčkom slovu“, rekla je Arvadi.

Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje omikron u celini kao varijantu koja izaziva zabrinutost, ali ne odvaja BA.2 sa sopstvenom oznakom. Međutim, s obzirom na njegov porast u nekim zemljama, agencija kaže da bi istrage oko BA.2 mogle da postanu prioritet.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je u međuvremenu označila BA.2 kao „varijantu pod istragom“, navodeći sve veći broj pronađenih slučajeva u Velikoj Britaniji i na međunarodnom nivou. Ipak, originalna omikron varijanta ostaje dominantnija.

BA.2 ima dosta mutacija. Oko 20 njih sa spajk proteinom. Ali ima i dodatne genetske promene koje nisu viđene u početnoj verziji.

„Nejasno je koliko su te mutacije značajne, posebno u populaciji koja je naišla na originalni omikron“, rekao je dr Džeremi Luban, virusolog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Masačusetsu.

Od sredine novembra, više od tri desetine zemalja je prijavilo skoro 15.000 genetskih sekvenci BA.2 na globalnu platformu za deljenje podataka o koronavirusu.

„Do sada nema podataka da se širi u SAD“, rekao je dr Vesli Long, patolog iz Teksasa, koji je identifikovao tri slučaja BA.2.

Čini se da je ova mutacija češća u Evropi i Aziji. U Danskoj je ova mutacija srednom januara činila 45 odsto svih slučajeva koronavirusa. Brzo širenje BA.2 na nekim mestima izaziva zabrinutost da bi mogla da poraste još više.

Početna analiza naučnika u Danskoj ne pokazuje razlike u hospitalizacijama sa BA.2 u poređenju sa originalnim omikronom. Tamošnji naučnici još uvek ispituju zaraznost ove varijante i koliko dobro postojeće vakcine deluju protiv nje. Takođe je nejasno koliko će tretmani delovati protiv toga.

Doktori takođe još uvek ne znaju sa sigurnošću da li neko ko je već imao kovid-19 izazvan omikronom, može ponovo da se razboli od BA.2. Ali se nadaju, posebno da bi prethodna infekcija omikronom mogla da umanji težinu bolesti ako neko kasnije dobije BA.2.

Naučnici će sprovoditi testove da vide da li su antitela od infekcije originalnom varijantom omikronom „sposobna da neutrališu BA.2 u laboratoriji“, rekao je dr Danijel Kuritzkes, stručnjak za zarazne bolesti „Brigham i ženskoj bolnici“ u Bostonu.

Originalna verzija omirkona je imala specifične karakteristike koje su omogućile zdravstvenim službenicima da ga brzo razliku od delte koristeći određeni PCR test. BA.2 nema istu genetsku mutaciju, pa na testu izgleda kao Delta soj.

I u ovom slučaju kao kod prethodnih, lekari savetuju iste mere predostrožnosti: vakcinacija, nošenje maski, izbegavanje gužve i ostanak kod kuće ako je neko zaražen.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar