Pokret Evropa sad (PES), koji je ostvario munjevit uspeh na crnogorskoj političkoj sceni, juriša na novu pobedu, i to na parlamentarnim izborima koji su zakazani za 11. jun. Listu ovog pokreta najverovatnije će predvoditi Milojko Spajić, predsednik PES-a, koji zagovara samostalni izlazak na izbore. Ko je čovek koji trenutno ima najveće šanse da postane premijer Crne Gore?

Nakon pobede na lokalnim izborima u Podgorici, na kojima je ostvario najbolji pojedinačni rezultat od svih opozicionih opcija, a onda i velike pobede na predsedničkim izborima, čini se da Pokret Evropa sad pikira još jedan veliki trijumf.

Listu na izborima u Podgorici predvodio je zamenik predsednika pokreta Jakov Milatović, koji je samo nekoliko meseci kasnije pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, i to „večitog vladara“ Mila Đukanovića.

Milo Đukanović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Ovim su dve važne političke funkcije u zemlji pripale upravo PES-u, a uskoro bi mogla i treća. Parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun, a politički analitičari najveći uspeh predviđaju pokretu koji su osnovali Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Upravo je Spajić osoba za koju se smatra da će predvoditi parlamentarnu listu, ali je nejasno da li će PES na izbore izaći samostalno ili u koaliciji za drugim partijama.

Sam Spajić je nedavno objasnio da se lično on zalaže za samostalni izlazak, kako bi Evropa sad ostvarila svoj pun potencijal.

Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

„Mi smo i nastali s idejom da ponudimo alternativu na političkoj sceni Crne Gore. Moja ideja je da na predstojeće izbore izađemo sa konkretnom ponudom, šta mislimo uraditi. Ukoliko i ostale partije budu delile tu viziju onda ćemo lako, nakon izbora, praviti koaliciju, na osnovu sporazuma koji bi morao da ima precizne zadatke te nove vladajuće većine. Mislim da je i pošteno prema građanima da sve političke stranke izmere svoju snagu na izborima i jasno vide šta građani misle o njima, njihovoj politici, programu, delovanju“, naveo je Spajić.

Ko je čovek koji želi da bude premijer?

Spajić je, uz Jakova Milatovića, političar koji u Crnoj Gori poslednih godina i meseci beleži veliki skok popularnosti. Široj javnosti postao je poznat kao ministar u Vladi Zdravka Krivokapića, nakon čega je sa kolegom Milatovićem formirao Pokret Evropa sad.

Milojko Spajić
Milojko Spajić Foto: GOV.ME/S. Matić

Rođen je 24. septembra 1987. godine u Pljevljima. Završio je gimnaziju kao jedan od najboljih učenika i nastavio školovanje na Univerzitetu u Osaki u Japanu , gde je studirao ekometriju na japanskom jeziku kao stipendista Vlade Japana. Magistrirao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj na poslovnoj školi HEC Paris.

Nakon diplomiranja radio je u Sjedinjenim Državama na Volstritu, u Parizu i Tokiju. Pre ulaska u politiku Spajić je radio i za „Goldman Sachs“, globalnu bankarsku grupaciju koja se bavi investicionim bankarstvom, trgovinom hartijama od vrednosti i drugim finansijskim uslugama, pre svega sa institucionalnim klijentima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada je postao ministar u Krivokapićevoj vladi, sa Milatovićem je sproveo program ekonomskih reformi „Evropa sad“, po čemu je kasnije osnovani pokret i dobio ime.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je bio prvi izbor Evrope sad za predsedničkog kandidata, ali je njegovu kandidaturu odbila Državna izborna komisija (DIK) zbog nerazrešenog srpskog državljanstva i prebivališta u Beogradu. Umesto njega, Milatović se kandidovao i na kraju je u drugom krugu pobedio Mila Đukanovića sa osvojenih 58,88 odsto glasova.

Spajić je posle predsedničkih izbora rekao da je spreman da preuzme odgovornost i da bude nosilac liste PES-a za parlamentarne izbore u junu.

BONUS VIDEO Milatović o cilju buduće politike Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare