Milojko Spajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić predao je tužbu protiv države Crne Gore, odnosno Državne izborne komisije (DIK), zbog povrede biračkog prava i diskriminacije, potvrđeno je "Vijestima".

Iz DIK su „Vijestima“ kazali da dokument nisu dobili.

U tužbi, u koju su „Vijesti“ imale uvid, navodi se da je DIK 18. februara doneo rešenje kojim se ne utvrđuje kandidatura Spajića za izbor za predsednika Crne Gore, i time povredio njegovo biračko pravo.

Kako se navodi u tužbi, DIK je u obrazloženju naveo da Spajić u formalnom smislu ispunjava sve uslove za kandidaturu za predsednika Crne Gore, ali da iz dokaza dostavljenih od Republičke izborne komisije Srbije proističe da je on dan pre predaje kandidature odjavio prebivalište u Srbiji, i da je još državljanin druge države, prenose Vijesti.me.

U tužbi se dodaje da je na taj način DIK postupio diskriminatorno prema Spajiću u odnosnu na druge predsedničke kandidate, i da mu je tako povredio biračko pravo i prekoračio zakonom data ovlašćenja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kako je Spajić ispunjavao sve Ustavom i zakonom predviđene uslove da bude kandidat za predsjednika Crne Gore, jasno je da mu je DIK povredio biračko (pasivno) pravo“, kaže se u tužbi koju su podneli advokati Ilija Jokić i Danilo Ćulafić.

Oni su podsetili da je Zakonom o izboru predsednika Crne Gore propisano da DIK utvrđuje kandidature predsedničkih kandidata.

„DIK nije imao pravo da odlučuje da li nekom određeno pravo priznaje ili ne, već samo da utrdi da li određeni kandidat ima pasivno biračko pravo, i isto isključivo iz dokaza koje zakon predviđa da se moraju dostaviti uz kandidaturu“, navodi se u tužbi.

Dodaje se da svako drugo ponašanje predstavlja prekoračenje zakonom datih ovlašćenja, a posebno imajući u vidu pretpostavku istinitosti javnih isprava dostavljenih uz predlog za kandidaturu.

BONUS VIDEO: Izjava predsedničlkog kandidata Pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića posle prvog kruga predsedničkih izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar