Poket Evropa sad, koji je nastao prošle godine, a već beleži odlične rezultate na političkoj sceni u Crnoj Gori, sada juri svoju treću veliku pobedu protiv Demokratske partije socijalista (DPS) koju je donedavno predvodio odlazeći predsednik Milo Đukanović. Ovaj pokret ostvario je najbolji opozicioni rezultat na lokalnim izborima u Podgorici, pobedu na predsedničkim izborima, a predstoji i veliki parlamentarni okršaj, dok lideri Evrope sad Milojko Spajić i novoizabrani predsednik Jakov Milatović ne kriju da im je cilj pobeda na parlamentarnom nivou.

Lokalna pobeda

Pokret Evropa sad osnovali su ministri iz vlade Zdravka Krivokapića – Milojko Spajić i Jakov Milatović u junu prošle godine. Na prvom Predsedništvu pokreta, Spajić je izabran za predsednika, a Milatović za njegovog zamenika.

Prvi veliki test za Evropu sad bili su lokalni izbori održani na jesen prošle godine. Tada je lista predvođena Jakovom Milatovićem osvojila oko 24 odsto glasova u Podgorici i tako postala najveća opoziciona opcija u glavnom gradu, koja je nakon 24 godine porazila vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Vlast u Podgorici još uvek nije formirana, zbog ustavne krize, a onda i predsedničkih izbora, ali je izvesno da će Pokret Evropa sad imati gradonačelnika, a to će najverovatnije biti profesorka Olivera Injac.

Jakov Milatović još tada je prepoznat kao čovek koji ima potencijala da pobeđuje Mila Đukanovića, što je potvrđeno i na predsedničkim izborima.

Nezapamćen uspeh

Iako je prvobitno planirano da se za predsednika Crne Gore kandiduje Milojko Spajić, Državna izborna komisija (DIK) nije potvrdila njegovu kandidaturu zbog posedovanja srpskog državljanstva i prebivališta u Beogradu, na scenu je ponovo stupio Milatović.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; REUTERS/STEVO VASILJEVIC;

Da ima recept za pobedu nad Đukanovićem dokazao je u drugom krugu predsedničkih izbora, kada je osvojio oko 60 odsto glasova, dok je drugoplasirani Đukanović ima oko 40 odsto.

Ovim je „večiti vladar“ Crne Gore doživeo veliki poraz, zbog kog se ubrzo povukao i sa čela stranke.

Milo pobegao od obračuna

Postalo je jasno nakon pobede na predsedničkim izborima da Evropa sad juriša na parlamentarnu pobedu, koju će verovatno pokušati da obezbedi Milojko Spajić.

Analitičari su upozorili da je upravo ovaj pokret politički subjekt sa munjevito rastućom podrškom i da na parlamentarnim izborima ima šanse da ostvari najbolji pojedinačni rezultat.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages., AP Photo/Risto Bozovic

Samim tim, nosilac liste Pokreta Evropa sad dobio bi šansu da formira vlast, a potom postane i premijer. To bi, ocenili su stručnjaci, značilo da će Đukanović i njegov DPS doživeti treći u nizu poraz od Evrope sad, što je odlazeći predsednik Crne Gore rešio da izbegne.

On je nakon 25 godina odlučio da se povuče sa čela DPS-a, koji će do izbora novog predsednika predvoditi Danijel Živković.

Spajić za samostalni nastup

Kako su parlamentarni izbori zakazani za 11. jun, glavno pitanje koje se sada postavlja jeste da li će partije ujedninjeno i u jednu kolonu protiv DPS-a, ili, pak, odvojeno.

Milojko Spajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider Demokrata Aleksa Bečić istakao je da smatra da je ujedinjenje recept za pobedu građanskog centra, dok se ostale partije poput Demokratskog fronta (DF), Građanskog pokreta URA, Demosa, Civisa i Socijalističke narodne partije (SNP) još uvek nisu oglašavale po tom pitanju.

Međutim, Milojko Spajić ne krije da pretenduje na premijersku poziciju, što znači da bi njegovi koalicioni partneri dobili funkcije predsednika parlamenta, ministara i državnih sekretara.

Osvrćući se na podršku Demokratskog fronta, Demokrata, Građanskog pokreta URA i ostalih partija Milatoviću, Spajić je kazao da se može reći da je Milo Đukanović „poražen udruženim snagama“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mi smo i nastali s idejom da ponudimo alternativu na političkoj sceni Crne Gore. Moja ideja je da na predstojeće izbore izađemo sa konkretnom ponudom, šta mislimo uraditi. Ukoliko i ostale partije budu delile tu viziju onda ćemo lako, nakon izbora, praviti koaliciju, na osnovu sporazuma koji bi morao da ima precizne zadatke te nove vladajuće većine“, kazao je nedavno u intervjuu za „Kurir“ Spajić, ističući da je on lično zagovornik samostalnog nastupa Evrope sad.

„Mislim da je i pošteno prema građanima da sve političke stranke izmere svoju snagu na izborima i jasno vide šta građani misle o njima, njihovoj politici, programu, delovanju. PES je potpuno otvoren za postizborne koalicije sa ciljem da se obezbedi jedna jaka, stabilna većina koja će omogućiti snažne reforme. Naravno, kada govorim o postizbornim koalicijama tu naravno ne ostavljam prostor za mogućnost pravljenja koalicije sa DPS-om pred kojim je dug opozicioni period“, poručio je Spajić.

BONUS VIDEO Milatović o cilju buduće politike Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare