Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da je to što su talibani preuzeli vlasti u Avganistanu „politička prekretnica koja će promeniti svet“ i dodao da je "za ljudsku tragediju" odgovorna i i Nemačka.

Štajnmajer smatra da će to što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu imati dugoročne globalne političke posledice.

Nemačka, kako je rekao, sada mora da učini sve što je moguće da svoje sunarodnike i Avganistance koji su im godinama pomagali, dovede na sigurno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Brzi kolaps avganistanske vlade i njenih oružanih snaga, kao i činjenica da su talibani preuzeli vlast bez otpora, „bacaju dugačku senku“, naglasio je Štajnmejer.

„Neuspeh naših višegodišnjih napora da u Avganistanu izgradimo stabilnu i održivu zajednicu postavlja temeljna pitanja o prošlosti i budućnosti naše spoljne politike i vojnog angažmana“, istakao je on.

Na gorka pitanja ogovoriti iskreno i temeljno
Prema njegovom mišljenju, otvaraju se „gorka pitanja“ na koja bi trebalo odgovoriti iskreno i temeljno, a ti odgovori moraju se zajednički tražiti u okviru NATO.

„Bez tog saveza i solidarnosti ne bismo pre 20 godina ni otišli u Avganistan“, rekao je Štajnmajer.

Vlada u Berlinu u međuvremenu je obustavila pomoć za razvoj Avganistana, izjavio je nadležni ministar Gerd Miler.

Svi nemački i strani službenici Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), koje je odgovorno za razvojnu pomoć, bezbedno su napustili Avganistan.

Ta zemlja je do sada bila najveći primalac nemačke razvojne pomoći, a samo ove godine trebalo je da bude isplaćeno 250 miliona evra. Od te sume, Avganistanu do sada ništa nije uplaćeno, preneo je Dojče vele.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar