Foto: REUTERS / Dado Ruvic

Ruska vakcina Sputnjik V manje je efikasna prema južnoafričkoj varijanti koronavirusa, ali taj je pad manji nego kod drugih vakcina, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu ruskim medijima vodećeg naučnika iz Instituta koji je razvio taj preparat.

Pročitajte još:

„Kad je reč o južnoafričkoj varijanti, protiv nje opada efikasnost antitela koje proizvodi Sputnjik V, kao što opada i kod svih drugih vakcina“, rekao je Aleksander Ginzberg za novinsku agenciju Interfax.

Sputnjik V je na britansku i južnoafričku varijantu virusa, kao i na originalni soj otkriven prvi put u kineskoj pokrajini Vhan, testiran u laboratorijama u Sjedinjenim Državama, rekao je Ginzberg u intervjuu, navodeći da su se koristili uzorci krvi ljudi vakcinisanih Sputnjikom V u Argentini.

U tim testiranjima nisu učestvovali ruski naučnici, naglasio je Ginzberg.

Iako je odgovor antitela podstaknutih vakcinom Sputnjik na južnoafričku varijantu slabiji, taj pad je znatno manji nego što je pad drugih vakcina, rekao je on.

Rezultati ispitivanja Sputnjika V na soj iz Vuhana potvrdili su, kako je rekao, otkrića koja su postigli naučnici iz njegovog tima u moskovskom Institutu Gamaleja.

Preme Ginzbergovim rečima, pokazalo se „da od svih vakcina koje se trenutno koriste u svetu, Sputnjik V „najbolje neutralizuje“ varijantu koju naučnici nazivaju britanskim sojem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar