Foto:EPA-EFE/NASA

Svemirska letelica, koju je projektovala i izgradila privatna kompanija SpaceX, stigla je u nedelju s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje.

SpaceX kapsula Dragon sletela je automatski, što je novina za letove s posadom, dok su astronauti Dag Harli i Bob Benken bili u pripravnosti da preuzmu kontrolu.

Lansiranje iz Svemirskog centra „Kenedi“ u Kejp Kanaveralu, na Floridi, u SAD, smatra se istorijskim pošto je prvo koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom poletanja misija „Apolo“ na Mesec, pre pola veka.

Kapsula s Harlijem i Benkenom ušla je u orbitu Zemlje nedugo pošto je raketa „Falkon 9“ koja ju je ponela lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

Taj poduhvat je tim revolucionarniji jer se veći, prvi stepen „Falkona 9“, namenjen za višekratnu upotrebu čime letovi pojeftinjuju, sam automatski vratio na Zemlju i uspravno, kako je i poleteo, uz pomoć svojih motora sleteo na palubu posebno izgrađenog „broda-drona“ SpaceX, nazvanog „Of Course I Still Love You“ (Naravno da te još volim).

Do Međunarodne svemirske stanice dvojica astronauta su putovala 19 sati.

Osnivač i glavni vlasnik kompanije SpaceX je američki inženjer, preduzetnik i inovator Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Posle pola veka, intenzivna svemirska aktivnost SAD je bila obustavljena iz niza razloga, te je let astronauta NASA u orbitu Zemlje prvi s teritorije SAD posle skoro čitave decenije prekida. Letelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti poletali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Harli i Benken je trebalo da polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre planiranog vremena zbog mogućih munja u naelektrisanim oblacima.

I u nedelju je bilo neizvesno da li će poleteti pošto su meteorolozi predviđali mogućnost novih oluja.

Astronaute su u svemir do sada slale samo Rusija, SAD i Kina, ali nikada do sada to nije učinila privatna kompanija.

NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letelici pre 40 godina.