Silvijo Berluskoni i Vladimir Putin
Vladimir Putin i Silvijo Berluskoni Foto:EPA/LIVIO ANTICOLI

Procurio je novi snimak tajnog razgovora lidera "Napred Italijo" Silvija Berluskonija na kojoj on gorljivo brani invaziju ruskog lidera Vladimira Putina na Ukrajinu.

Danas je objavljen novi snimak na kojem Berluskoni stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini čvrsto zagovarajući rusku poziciju o tome kako je došlo do invazije na suverenu državu.

„Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim maksimalnu diskreciju. Obećavate? (…). Bilo je ovako – 2014. u Minsku, u Belorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dve novonastale republike Donbasa za mirovni sporazum da kako se više ne bi međusobno napadali. Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dve republike. Dve republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5, 6, 7 hiljada mrtvih. Dolazi Zelenski, utrostručuje napade na dve republike. Smrti se povećavaju“, govori Berluskoni, prenosi Index.hr.

Silvijo Berluskoni i Vladimir Putin
Vladimir Putin i Silvijo Berluskoni Foto:EPA/LIVIO ANTICOLI

Otvoreno govori da je pravi Putinov cilj zauzimanje Kijeva

„U očaju dve republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspevaju razgovarati s Putinom. Kažu ‘Vladimire, ne znamo šta ćemo, ti nas brani’. On se protivi tim inicijativama, opire se, trpi jak pritisak iz cele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju – trupe su morale ući u Ukrajinu, za nedelju dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskog i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, i još nedelju dana da se vrate natrag.“

Berlusconi dakle, otvoreno govori da je Putinov izvorni cilj bio ulazak u Kijev i nasilno svrgavanje legalno izabrane vlasti Zelenskog.

Silvijo Berluskoni i Vladimir Putin
Silvijo Berluskoni i Vladimir Putin Foto:EPA/TELENEWS

„Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. Rat je, umesto operacije od dve nedelje, prerastao u rat. Dakle, to je situacija“; rekao je Berluskoni.

„Ne vidim kako se Putin i Zelenski mogu sesti za pregovarački sto. Jer nema mogućeg načina. Zelenski, po mom mišljenju… zaboravite, ne mogu reći…“, čuje se još kako govori Berluskoni.

PROČITAJTE JOŠ:

Snimak izazvao političku dramu u Italiji

Objava ovog snimka izazvala je večeras pravu političku dramu u Italiji.

Oglasila se i buduća premijerka Đorđa Meloni, liderka stranke Braća Italije.

„Bila sam, jesam i uvek ću biti jasna oko jedne stvari. Nameravam voditi vladu s jasnom i nedvosmislenom spoljnopolitičkom linijom“, rekla je Meloni dodavši da je Italija deo Evrope i Evroatlantskog saveza.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare