Ukrajina Rusija rat Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Nedavna kontraofanziva ukrajinske vojske, tokom koje su oslobođeni gradovi Izjum, Kupjansk i Balaklija, iznenadila je ruske trupe koje su se masovno povukle iz Harkovske oblasti. Iako je Ukrajina ovim ostvarila veliki trijumf na istočnom frontu, postavlja se pitanje da li su ruske trupe potučene, ili samo čekaju momenat za pregrupisanje.

Iako je prvobitno najavljeno da će kontraofanziva biti sprovedena u oblasti Hersona, zvanični Kijev iznenadio je Rusiju, ali i ostatak sveta.

Tako je nedavno počeo veliki napad Ukrajine na ruske trupe koje su pre nekoliko meseci zauzele Harkovsku oblast na jugu.

Nakon što su svet preplavile tada još neproverene informacije o napretku ukrajinskih trupa, predsednik Vladimir Zelenski ubrzo je objavio presek stanja na frontu.

Foto: REUTERS/Oleksandr Khomenko

Prema njegovim tvrdnjama, Ukrajina je povratila 6.000 kvadratnih metara teritorije koju je Rusija prethodno zauzela. Od ključnih gradova, pod kontrolom Kijeva ponovo su Izjum, Kupjansk i Balaklija.

„Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike“, rekao je Zelenski.

Ukrajina je pooštrila svoju operativnu bezbednost poslednjih nedelja, podelivši nekoliko detalja o široko očekivanoj kontraofanzivi na istoku i jugu. Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofanzivu jugoistočno od Harkova, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija održava značajnu vojnu kontrolu od početka rata.

Foto: Tanjug/AP

Zastave Ukrajine ponovo se vijore u Izjumu, Kupjansku i Balakliji, dok su prema nekim izveštajima Ukrajinci stigli i do Donjecke oblasti i tamošnjeg aerodroma.

Stravične scene iz Izjuma

Ukrajinska vojska je nakon oslobađanja grada Izjuma u Harkovskoj oblasti otkrila dosad najjeziviji zločin koji su ruske trupe počinile nad civilima – masovnu grobnicu u kojoj se nalazi više od 440 beživotnih tela.

Naime, ukrajinske snage su otkrile stotine drvenih krstova, od kojih je većina označena brojevima, u šumi izvan grada. Neki od grobova bili su ukrašeni cvećem.

Sva tela su pokopana na jednoj poljani, a za sada još uvek nije poznato na koji način su civili ubijani, zbog čega će su tela tokom jučerašnjeg dana ekshumirana i podvrgnuta forenzičkom ispitivanju.

Foto: REUTERS/Oleksandr Khomenko

Pretpostavlja se da su neki streljani, neke su usmrtile granate ili mine, a za neke su kobni bili vazdušni napadi ruske vojske. Do sada je identifikovan manji broj tela.

Takođe, na osnovu preliminarnih procena, koje je objavio lokalni šef policije Ihor Klimenko, u masovnoj grobnici je pronađeno više civila nego vojnika.

„Iako postoje informacije da u grobnici ima i vojnika, nismo pronašli nijednog zasad“, dodao je on.

Slom ili pregrupisavanje?

Mnogi analitičari su ocenili da je Ukrajina ovom kontraofanzivom ostvarila veliki trijumf nakon skoro sedam meseci rata. Ovo je ujedno i prvi put da su trupe iz Kijeva napale protivnika, koji je potisnut do regiona Donjecka i granice sa Rusijom.

Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Deo uspeha leži u razmeni operativnih podataka sa američkim službama, ali i oružju koje je stiglo sa zapada.

Naime, zapadne zemlje uspele su da u Ukrajinu dopreme nekoliko raketnih sistema HIMARS, kao i rakete neophodne za kontranapad. Pored toga, stigla je i velika količina municije, što je omogućilo Ukrajincima da pokrenu kontraofanzivu.

Još jedan bitan segment je i obuka vojnika za korišćenje pomenute opreme, koja se prethodnih meseci odvijala u Velikoj Britaniji.

Uz sve ove faktore, Ukrajina je bila spremna da napadne.

Samo nekoliko sati nakon pokretanja kontraofanzive, svet su obišle informacije, ali i fotografije ruskih vojnika koji se sve više povlače iz Harkovske ka Donjeckoj oblasti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Međutim, postoje oni koji upozoravaju na moguće pregrupisanje Rusija i ponovno iznenađenje u Ukrajini.

Ruski zvaničnici, pre svega bivši predsednik Dmitrij Medvedev, i ranije su upozoravali da je njihov cilj da rat u Ukrajini potraje, kao i da će zima biti povoljna po Rusiju.

Poznato je da je malo ko navikao na rusku i ukrajinsku zimu, a upravo to može biti karta na koju igra Kremlj. Tamošnji vojnici obučeni su za ratovanje po izuzetno niskim temperaturama, a uz to imaju i odgovarajuću opremu.

U slučaju da se žestoki sukobi nastave i tokom zimskih meseci, izvesno je da će Ukrajini ponovo biti potrebna pomoć zapada – u vidu opreme i tehnike, što Rusija može da iskoristi za kontranapad.

*****

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram