Foto: MARTIN DIVISEK/EPA-EFE, Juan BARRETO / AFP / Profimedia, EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Ukrajinska vojska je nakon oslobađanja grada Izjuma u Harkovskoj oblasti otkrila dosad najjeziviji zločin koji su ruske trupe počinile nad civilima - masovnu grobnicu u kojoj se nalazi više od 440 beživotnih tela.

Naime, ukrajinske snage su otkrile stotine drvenih krstova, od kojih je većina označena brojevima, u šumi izvan grada. Neki od grobova bili su ukrašeni cvećem.

Sva tela su pokopana na jednoj poljani, a za sada još uvek nije poznato na koji način su civili ubijani, zbog čega će su tela tokom jučerašnjeg dana ekshumirana i podvrgnuta forenzičkom ispitivanju.

Foto: Printscreen AP/video

Pretpostavlja se da su neki streljani, neke su usmrtile granate ili mine, a za neke su kobni bili vazdušni napadi ruske vojske. Do sada je identifikovan manji broj tela.

Takođe, na osnovu preliminarnih procena, koje je objavio lokalni šef policije Ihor Klimenko, u masovnoj grobnici je pronađeno više civila nego vojnika.

„Iako postoje informacije da u grobnici ima i vojnika, nismo pronašli nijednog zasad“, dodao je on.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Zelenski: Rusija seje smrt po Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je odmah nakon saznanja o masovnoj grobnici došao u posetu ovom oslobođenom gradu i za zločin optužio Rusku stranu.

„Buča, Mariupolj, sada, nažalost, Izjum. Rusija seje i ostavlja smrt za sobom i mora da bude odgovorna za zlodela. Okupatori nisu ništa pokušali da učine za narod. Samo su uništavali, oduzimali… Za sobom su ostavili razorena sela, a u nekima nema nijedne neoštećene kuće. Rusija ne može ništa doneti osim genocida“, poručio je Zelenski.

Dodao je da nije šokiran onime što je video jer su isti prizori zatečeni i u Buči, jednoj od prvih oslobođenih teritorija.

Foto: ROMAN PILIPEY/ EPA-EFE

Izjum – prekretnica ukrajinske kontraofanzive

Iako poprilično uznemirujuć, ovo je verovatno samo jedan u nizu zločina koji će biti otkriveni, kako bude napredovala ukrajinska kontraofanziva, koja će uticati na to da se ruske trupe povuku ka svojoj granici.

Inače, ruska vojska je napala Izjum još u ranoj fazi rata, a bio im je ključan kao logističko središte za snabdevanje trupa. Ali, ovaj grad je postao ključna tačka kontraofanzive, obzirom da su tačno 200. dana rata ukrajinske snage oslobodile ovaj grad, kao i Krupjansk i Balakliju. Time su one zapravo na neki način prevarile ruske snage, koje su očekivali da će napad uslediti iz nešto severnije tačke – Harkova.

Ekshumacija tela u Buči Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Dakle, više hiljada ruskih vojnika, koji su u ovim gradovima bili stacionirani mesecima, nisu imali vremena da se pripreme za napad, niti da eventualno premeste ili sakriju dokaze kojima bi sakrili dokaze koji bi mogli da postanu ključni u nekom od suđenja za ratne zločine, koja će se gotovo izvesno biti održana nakon okončanja rata.

U Buči počinjeni identični monstruozni zločini

Gotvo identičan scenario dogodio se i nakon oslobađanja Buče, u kojima su, prema podacima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pronađene tajne komore za mučenje koje su ruski vojnici postavili u letnjem kampu, u kom su ljudi svirepo mučeni – uši su im odsecane, zubi izvađeni, tela masakrirana, a brojne žene su silovane.

U jednoj od prostorija pronađene su rupe od metaka u zidu, zbog čega su istražitelji zaključili da su u njoj izvršene egzekucije. U drugoj prostoriji takođe su pronađeni dokazi o mučenju, kao i tela pet mrtvih muškaraca.

Ekshumacija tela u Buči Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

„Bili su prekriveni opekotinama, modricama i ranama“, navodi se u izveštaju.

U drugom delu Buče, u podrumu su otkrivena tela 18 muškaraca, žena i dece. U izveštaju se navodi da su „nekima odsečene uši, a drugima izvađeni zubi“.

Takođe, prema rečima istražitelja, silovanje žena dokazuje to što je u jednom podrumu u Buči 25 devojaka starosti od 14 do 24 godine bilo je zatočeno i, kako se navodi u izveštaju, silovano i zlostavljano danima. Devet devojaka su sada u drugom stanju.

POGLEDAJTE JOŠ:

OEBS je na osnovu svega ovoga zaključio da postoji dovoljni dokaza koji potvrđuju da su Rusi vršili gnusne zločine nad civilnim ukrajinskim civilima, budući da je većina tela pronađena sa rukama vezanim na leđima, što znači da im je oduzeta bilo kakva mogućnost da se odbrane.

Podsetimo, misija OEBS-a stigla je u Buču neposredno nakon što su u tom gradu otkrivena beživotna tela na ulicama, nakon povlačenja ruske vojske. Izveštaj je već predstavljen vlastima u Kijevu, a utvrđeno je teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije.

Buča i Izjum nisu jedni gradovi u kojima su pronađene masovne grobnice. Veliki broj leševa pronađen je i kod Kijeva, kao i u blizini Marijupolja – ključne luke na jugoistoku Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi