Vladimir Putin. Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Sergei Bobylev/TASS Host Photo A/EPA-EFE, Shutterstock

Generalna skupština UN izglasala je da se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom dozvoli da se obrati na godišnjem sastanku svetskih lidera sledeće nedelje u unapred snimljenom video snimku. Kako je Rusija bila izričito protiv ovog predloga, a ni sam Vladimir Putin nije pozvan na sastanak, mnogi su očekivali da će tradicionalne saveznice Rusije glasati protiv obraćanja Zelenskog. Međutim, Srbija je glasala za i tako zauzela stranu Ukrajine.

Na Generalnoj skupštini koja ima 193 člana, njih 101 su glasali za, sedam je bilo protiv, dok je 19 bilo uzdržano.

Ova odluka daje Zelenskom veliku političku pozornicu na sastanku, kojem ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati.

Rusija, Belorusija, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Nikaragva i Sirija bile su sedam zemalja koje su glasale protiv davanja izuzetka Zelenskom koji će se obratiti videom, umesto putovanja u Njujork.

Foto: UN

Izuzetak je dozvoljen jer ukrajinska misija pri UN tvrdi da Zelenski „ne može lično da učestvuje na sastancima Generalne skupštine zbog tekuće agresije Rusije na Ukrajinu“.

Dmitrij Poljanski, zamenik ruskog ambasadora u UN, rekao je da je Moskva uvek bila za „ličnu diplomatiju u UN“. On je optužio zapadne zemlje za dvostruke standarde.

POGLEDAJTE JOŠ:

Amandman koji je podnela Belorusija koji bi omogućio bilo kom svetskom lideru da se obrati skupštini u prethodno snimljenoj video poruci nije uspeo.

U protekle dve godine svetskim liderima je bilo dozvoljeno da podnesu svoje govore u unapred snimljenim video zapisima zbog pandemije koronavirusa, ali se ove godine očekuje da otputuju u Njujork kako bi lično razgovarali pred Generalnom skupštinom UN.

U roku od nedelju dana nakon što je ruska invazija na Ukrajinu u punom obimu pokrenuta 24. februara, skoro tri četvrtine Generalne skupštine glasalo je za ukor Moskve i zahteva od nje da povuče svoje trupe. Pre tri nedelje skupština je ponovo osudila Rusiju zbog stvaranja „strašne“ humanitarne situacije.

BONUS VIDEO Vučić: Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, ni pedalj naše otadžbine

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar