Foto: Wikipedia/Slobodanka Vasić

Slika jednog Hrvata, Stjepana Filipovića, koji se preselio u Srbiju, gde je za vreme Drugog svetskog rata i ubijen, zaboravljena je u Hrvatskoj, a stoji na ulazu u Ujedinjene narode. Stjepan Filipović obešen je na današnji dan.

Na crno-beloj fotografije mladić visoko podignutih ruku i stisnutih šaka, a na beloj podlozi vidi se tanki komad konopca oko njegovog vrata. Ta fotografija nalazi se na ulazu u sedište Ujedinjenih naroda i na njoj je Stjepan Steva Filipović, piše „Index“.hr

Filipović je Hrvat iz Opuzena, koji se spletom životnih okolnosti još kao dete sa roditeljima odselio u Srbiju u Valjevo, gdje je nastala ta fotografija, svega par minuta pre nego što će Stevo ili Stjepan biti obešen. A obešen je baš na današnji dan, 22. maja 1942. godine.

U Valjevu su Filipovića zvali Stevan pa je tokom svog kratkog života on bio i Stjepan i Stevan. U predratno vreme bio je član lokalnog ogranka tada zabranjene Komunističke partije, a nakon nacističke okupacije bio je jedan od organizatora ustanka u valjevskom kraju. Na Badnje veče 1941. zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou. Nacisti su ga, nakon višemesečne torture, pogubili pred okupljenim mnoštvom, kao upozorenje drugima.

Ali, istorija je, kako ocenjuje „Index.hr“, napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kada je u Šibeniku streljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nemcima, a hrvatskog Srbina Radeta Končara uhvatile su ustaše i predale Italijanima.

Filipoviću je spomenik podignut u Valjevu i u rodnom Opuzenu. Onaj u Opuzenu je razvaljen 1991. godine, a onaj u Valjevu je išaran i zapušten, ali se još nekako drži.

Foto: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Stjepan Filipović u Hrvatskoj je s vremenom zaboravljen. U revizionističkom ludilu koje traje do danas, antifašisti su maknuti sa strane jer nisu poželjni, a Filipović još manje jer se odazivao na ime Stevan, piše „Index“.

Sa druge strane u Ujedinjenim narodima Filipović je neko čije ime vredi istaći. Slika tog mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vešalima prkosi smrti ostaje kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. U Hrvatskoj vlasti ga se stide, verovatno iz istog razloga, ocenio je Index.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (5)