Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Stuart Wilson / PA Images / PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Britanska kraljevska porodica uvek je bila u centru pažnje. U javnosti vlada veliko interesovanje za privatne živote članova ove porodice, a često se dešavalo da u medije isplivaju skandalozne priče.

PROČITAJTE JOŠ:

Princ Endru i druženje sa Džefrijem Epstajnom

Britanski princ Endru povukao se sa javnih dužnosti, nakon što je umešan u skandal u kojem je centralna figura bio finansijer Džefri Epstajn.

On je odbacio optužbe da je imao seksualni odnos sa sedamnaestogodišnjakinjom sa kojom mu je sastanak ugovorio Epstajn, finansijer koji je izvršio samoubistvo u zatvoru u SAD, gde je čekao početak suđenja na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnica.

Skandal je eskalirao nakon Endruovog neuverljivog intervjua na televiziji krajem 2019. godine posle kojeg je naišao na osudu javnosti zbog očiglednog nedostatka saosećanja sa žrtvama Epstajnovog zlostavljanja.

U javnosti se pojavila fotografija na kojoj britanski princ Endru drži ruku oko struka tada maloletne Virdžinije Roberts, koju mu je, kako Virždinija tvrdi, podvodio Džefri Epstajn, i dalje je tema broj jedan britanskih medija.

Princ Endru je pokušavao – i to očajnički – da dokaže da je ova slika lažna.

Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Skandal sa porezom

Najdugovečnija britanska vladarka, kraljica Elizabeta II ne prestaje da intrigira javnost, koja se 2017. godine zapitala mora li kraljica da skriva svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima.

Ceo svet potresao je skandal oko utaje poreza na rajskim ostrvima, a u žiži interesovanja zbog ove afere našla se i britanska kraljica Elizabeta II, čiji su milioni navodno uloženi u firmu koja prodaje kućne aparate na rate i uz visoke kamate.

Najdugovečniji engleski monarh očigledno voli poreski raj, jer je oko deset miliona funti njenog privatnog imanja završilo na Kajmanskim i Bermudskim ostrvima. Elizabetin računovođa Kris Adkok nije demantovao da je ona investirala u ofšor kompanije.

Iako kraljičine investicije nisu ilegalne, britanski mediji smatraju da nije etički da monarh Velike Britanije ulaže u ovakav tip kompanija i da štedi na porezu.

Kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Hari u nacističkoj uniformi

Jedan od najvećih skandala dogodio se kada je princ Hari imao 20 godina. Tada se Hari na jednom maskenbalu pojavio u nacističkoj uniformi, sa sve svastikom na rukavu.

Fotografija se pojavila u medijima sa naslovom „Hari je nacista“. Njegov izbor kostima šokirao je sve i izazvao bes širom sveta. Te godine obeležavala se i 60-godišnjica oslobađanja Aušvica, a Hari se izvinio javnosti.

„To je bio loš izbor… Izvinjavam se svima“, izjavio je Hari posle skandala.

Čarls varao Dajanu sa Kamilom

Princ Čarls oduvek je bio kontroverzna ličnost britanske kraljevske porodice.

Sina britanske kraljice Elizabete, uspela je da smiri jedna žena, Kamila Parker, ljubav njegovog života, a to je bila i za vreme njegovog braka sa tragično preminulom princezom Dajanom, s kojom je dobio dva sina, prinčeve Vilijama i Harija.

Čarls je oduvek voleo Kamilu, sa kojom se na kraju i oženio 2005. godine, odnosno osam godina nakon što je njegova prva supruga poginula u stravičnoj automobilskoj nesreći u Parizu s tadašnjim partnerom Dodijem Fajedom.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Godine 1977. Čarls je upoznao Dajanu dok se viđao s njenom starijom sestrom Sarom, koja ih je i upoznala, a 1981. usledila je veridba, kao i raskošno venčanje. Naime, na njemu je bila i Kamila, uprkos činjenici da se Dajana nije slagala s tim. Dajana je i sama rekla jednom prilikom: „U našem braku nas je uvek bilo troje, pa je bila gužva.“

Dajana se navodno jednom prilikom suprotstavila ljubavnici svog supruga rečima: „Kamila, volela bih da znam šta se tačno događa između tebe i Čarlsa. Nisam baš od juče“, stoji u snimcima jednog Dajaninog intervjua, a Kamila joj je navodno odgovorila: „Dobila si sve što si htela. Imaš sve muškarce sveta koji su zaljubljeni u tebe i dvojicu prekrasnih sinova. Šta još želiš?“

Dajana joj je na to odgovorila: „Svog supruga“. Ali istina je da Čarls nikada nije bio samo njen, a to je napokon priznao 1994. godine na nacionalnoj televiziji, ali je insistirao na tome da je „svojoj supruzi bio veran sve dok nije postalo kristalno jasno da njihov brak nema budućnosti“.

Princ Hari nag na naslovnim stranama

Princ Hari je ranije dosta ludovao i provodio se, a još jedan skandal desio se 2012. godine kada su fotografije na kojima je potpuno go preplavile medije.

Britanski princ bio je sa drugovima u provodu u Las Vegasu, i u baru luksuznog hotela pokupili su nekoliko devojaka i pozvali ih u svoj apartman na partiju bilijara u skidanje.

Jedna od njih je sve snimila mobilnim telefonom i na Internetu su se pojavile fotografije prinčeve zadnjice i „ponosa“. Princ je uslikan kako potpu go igra sa obnaženim devojkama.

Palata je potvrdila da je na fotografijama princ Hari i još jednom se izvinila za njegovo ponašanje. Hari je za svoje partijanje optužio previše stresan život u vojsci.

Momenat kada je princ Čarls vređao reportera BBC-ja

Kraljevska porodica i britanska štampa oduvek imaju burne odnose, ali je prezir kraljevske porodice prema medijima postao očigledan 2005. godine kada su princa Čarlsa čuli kako govori o jednom reporteru.

Tokom skijaškog odmora u Klosteru u Alpima, porodica je upitana o budućem venčanju Čarlsa i Kamile, a pitanje je postavio BBC-jev dopisnik Nikolas Vitčel.

„Ovi prokleti ljudi“, rekao je Čarls ispod glasa svojim sinovima Vilijamu i Hariju. „Ne mogu da podnesem tog čoveka. Stvarno je grozan, zaista jeste.“

Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

Kraljičin rođak osuđen za silovanje

Rođak kraljice Elizabete II osuđen je na 10 meseci zatvora zbog seksualnog napada na jednu ženu u domu svog pretka.

Sajmon Bouz-Lion (34), grof od Stratmora, priznao je krivicu za napad na ženu u zamku Glamis u Angusu u Škotskoj u februaru prošle godine.

Bouz-Lion, koji je sin kraljičinog rođaka, osuđej je u utorak u sudu u Dandiju. Na sudu je rečeno da se napad dogodio u spavaćoj sobi u zamku u Škotskoj.

Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Na sudu je navedeno da je žena prisustvovala trodnevnom događaju za odnose sa javnošću u zamku i da je otišla na spavanje, kada je pijani Bouz-Lion ušao u njenu sobu oko 1.20 ujutru, ubedio je da mu otvorio vrata, a onda ju je gurnuo na krevet i napao je.

U izjavi van suda nakon što je priznao krvicu prošlo meseca, Bouz-Lion se izvinio i rekao da se stidi zbog svog postupka.

Rekao je da je u noći napada popio više i da to ne opravdava njegove postupke.

Dodao je: “Nisam mislio da sam sposoban da se ponašam onako kako sam se ponašao, ali sam morao da se suočim sa tim i da preuzmem odgovornost. Tokom poslednjih godinu dana to je prodrazumevalo traženje stručne pomoći i brzo izjašnjavanje o krivici”.

Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Krivični dosije princeze Ane

Kraljičina jedina ćerka, princeza Ana, postala je prva visoko rangirana osoba iz kraljevske loze koja je dobila krivični dosije 2002. godine. Ona je priznala krivicu na optužbu da je jedan od njenih pasa, Doti, napao dvoje dece.

Kako je izvestio BBC, princeza Ana je morala da se pojavi na sudu i plati kaznu od 500 funti, odštetu od 500 funti, drži psa na povocu u javnosti, organizuje dresuru za Doti i plati sudske troškove od 148 funti. Isti pas je navodno napao i kraljičine korgije.

Prisluškivani razgovori

Krajem osamdesetih za skandale su bili zaslužni Čarls i Kamila. Naime 1989. godine u javnost je procurio njihov vrući telefonski razgovor u kojem je princ (još uvek oženjen princezom Dajanom) izjavio da želi da bude jedan od Kamilinih tampona.

Vojvotkinja od Jorka i bivša supruga princa Endrju, Sara Ferguson 1992. godine bila je odgovorna za još jedan kraljevski skandal. Vojvotkinju su novinari uhvatili na plaži s ljubavnikom i fotografisali ih dok joj je on sisao nožne prste.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar