Koronavirus Severna Koreja Foto:Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Moguće je da je Severna Koreja ublažila stroge mere protiv koronavirusa, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj lokalnih medija.

Vlasti u Pjongjangu su zadržale blokadu granica i druge mere protiv kovid -19, mnogo duže od drugih država koje su odustale od takvih ograničenja.

Severnokorejska državna televizija i novine nisu se zvanično oglasile povodom popuštanja mera, ali su prikazale veći broj ljudi u pozorištima i drugim javnim mestima bez epidemioloških maski.

To je „ogromna promena“ u poređenju sa izveštajima u novinama od septembra, prema analitičarima sajta NK News, sa sedištem u Seulu, koji prati aktivosti u Severnoj Koreji.

Koronavirus Severna Koreja Foto:EPA-EFE/KCNA

Stanovništvu i privrednim subjektima saopšteno je da su mere ukinute od 1. jula, saopštio je u ponedeljak američki Radio Slobodna Azija, pozivajući se na neimenovane izvore.

U izveštaju se navodi da su vlasti ublažile mere jer su nošenje korišćenih maski, zbog strogih kontrola, doveli do širenja infekcija kože i očiju.

Pročitajte još:

Prošlog avgusta je Pjongjang odustao od mere nošenja maski za lice zajedno sa drugim pravilima socijalnog distanciranja pošto je lider Kim Džong-un proglasio pobedu nad kovid-19.

Mesec dana nakon objave, vlasti su naložile građanima da ponovo nose maske na javnim mestima, kako bi se izbeglo širenje gripa i drugih zaraznih bolesti koje se mogu javiti tokom jeseni i zime, ali bez pominjanja koronavirusa.

BONUS VIDEO Severna Koreja lansirala raketu u pravcu Japana