Irska. Foto: Reuters

Na ulicama Belfasta, grada Severne Irske, šesti dan zaredom, demonstranti na ulicama demoliraju grad, pale automobile i autobuse. Razlozi pobune su ne procesuiranje čelnika republikanske stranke Sin Feina zbog prisustva na masovnoj sahrani jednog od čelnika IRA i trgovinsih barijera uvedenim između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, koje su nastale kao posledica Bregzita.

Pročitajte još:

Sinoć je okupljena omladina, odevena u crnu odeću, u delu Belfasta, u kojem žive oni koji se zalažu za ostanak u Uniji sa Britanijom zapalila vozila i bacala kamenice na policiju.

Demonstranti su zapalili i jedan autobus koji su prethodno oteli.

Zapalili su vatru nasred ulice, dok su drugi sakupljali kamenje i delili molotovljeve koktele neposredno pre napada na autobus.

Na snimcima koji kruže Tviterom vidi se kako autobus bombarduju dok se kreće, dok desetak maskiranih ljudi, uključujući neke koji  izgledaju kao deca, nakon bacanja kamenica beže sa lica mesta. Prema nezvaničnim podacima vozač autobusa nije povređen.

U otetom i zapaljenom autobusu nije bilo putnika.

Napadnut je i jedan fotograf.

„Na leđa su mi skočila dva maskirana muškarca, jedan me povukao na zemlju i razbio kamere“, napisao je on na tviteru.

Lokalni irski mediji prenose da su u protestima učestvovala i deca starosti od 12 do 18 godina.

Iz policije su saopštili da su policajci gađani Molotovljevim koktelima i kamenicama kod Dangiven Rouda, gde su demonstranti postavili i blokade. Tokom prve noći protesta povređeno je 30 policajaca.

Skup je organizovan preko Fejsbuka.

Jučerašnji protesti održali su se u zapadnom delu Belfasta, kod takozvanog „zida mira“, koji razdvaja unioniste od uporišta irskih nacionalista.

Zidovi i ograde su podignuti kako bi se sprečili sukobi dve zajednice koji su trajali tri decenija. Sukobi su okončani mirovnim dogovorom 1998. godine.

Severna Irska je duboko podeljena. Katolički deo stanovništva želi da se ujedini sa Irskom, dok se protestanti zalažu za ostanak u zajedničkoj državi sa Velikom Britanijom.

Mladi iz susednog katoličkog područja oko Springfield Ruda i bacali kamenje i na susedni protestantski kvart, zbog čega je policija s desetak vozila blokirala ovo područje.

Vlada Severne Irske će se sastati danas kako bi razmotrila posledice jučerašnjih demonstracija.

Irska. REUTERS/Jason Cairnduff

Dva razloga

Do nasilja dolazi usred rastuće frustracije među mnogima u probritanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Ministarka pravosuđa Naomi Long rekla je da je neiskrenost Boris Džonsona oko graničnih procedura nakon Breksita zapalila situaciju.

Sa druge strane probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) kao razlog navodi prošlosedmičnu odluku da čelnici irske nacionalističke stranke Sin Feina, neće biti procesuirani, zbog prisustva na masovnoj sahrani bivšeg obaveštajnog šefa IRA-e Bobbija Stroja na kojoj su prekršene antipandemijske mere.

Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

Sahrani je umesto dozvoljenih 30 ljudi,  prisustvovalo oko 3000. To je bio najveći skup u Severnoj Irskoj od izbijanja pandemije. Na sahrani  su bili ministri sadašnje vlade Severne Irske, bivši i sadašnji lideri Sin Feina Meri Lu Mekdonald i Geri Adams i više od 20 drugih pripadnika te stranke.

Oglasio se Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson sinoć je na Tviteru osudio nasilje i naveo da je „duboko zabrinut“ dešavanjima u Belfastu.

„Duboko sam zabrinut prizorima nasilja u Severnoj Irskoj, naročito napadima na Policijsku službu Severne Irske koja štiti građane i lokale, napadom na vozača autobusa i na novinara“, naveo je Džonson u objavi na Tviteru.

Poručio je i da put za prevazilaženje razlika dijalog, a ne nasilje i kriminal.

Ko se još izjasnio

Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni rekao je da se nemiri i ulično nasilje u Severnoj Irskoj moraju zaustaviti pre nego što neko bude ubijen ili ozbiljno povređen.

„Ovo su prizori koje dugo nismo videli u Severnoj Irskoj, prizori za koje su mnogi mislili da su prepušteni istoriji i mislim da je potreban kolektivni napor da bi se tenzije smanjile“, naveo je Koveni.

Na prekid nasilja pozvala je i vicepremijerka iz Sin Feina Mišel Oneli, jer to „u ovom trenutku uzrokuje velike probleme lokalnim zajednicama“. Osudila je one koji su uključeni u nasilje, kriminalno razaranje, manipulaciju mladima i napade na policiju.

Irska. REUTERS/Jason Cairnduff

I lideri najvećih političkih partija Severne Irske Sin Fein i DUP osudili su nasilje, naročito otmicu autobusa i napad na fotoreportera lista Belfast Telegraf.

Irski premijer Mišel Martin pozvao je lidere u Dublinu, Belfastu i Londonu da udruže snage kako bi zaustavili nasilje.

Liderka Demokratske unije Arlin Foster, osudila je napad u sredu.

„Nema opravdanja za nasilje. Pogrešno je i trebalo bi da prestane“, tvitovala je ona.

Foster je rekla da protesti“ne predstavljaju lojalnost.

„Oni predstavljaju sramotu za Severnu Irsku i služe samo za uklanjanje fokusa sa onih koji stvarno krše zakone u Sin Fein-u“, dodala je ona.

Šef policijske službe PSNI, Simon Birn, rekao je da stalni ulični nered mora prestati.

Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

„Otvoren sam za dijalog sa svima koji su spremni da rade sa mnom na rešavanju problema sa kojima se suočava naša zajednica. Moja poruka onima koji se večeras bave nasiljem je da se vrate kući pre nego što neko bude ozbiljno povređen, nasilje nije odgovor “ tvitovao je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare