Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Sela Dubovsko, Bosanski Dolјani, Grmuša, Gorjevac i Lipa u Bihaću ni danas nemaju struju, a srpski povratnici apeluju da ih institucije Republike Srpske i Srbije ne zaborave i da im pomognu.

Paroh bihaćki Slaviša Milinović rekao je da je ovaj problem prisutan gotovo tri decenije, prenosi Srna. Prema njegovim rečima, u selu Pritoka pre rata su gotovo stoprocentno stanovnici bili Srbi, a danas srpskih povratnika ima samo u pet kuća.

Povratničko stanivništvo u Bihaću uglavnom je starijeg životnog doba. U Bihaću živi samo 200 Srba, među kojima je tek sedam školaraca.

Foto: Printscreen AP/Video

„Gledamo u Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu, da nas ne zaborave, da nas posete i uvere se u težak život, ali isto tako i u hrabrost jer smo se vratili na naša ognjišta“, rekao je paroh bihaćki.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je naveo da u celoj parohiji bihaćkoj postoji šest pravoslavnih hramova i jedna kapela, od kojih je najstariji Hram Svetog Velikomučenika Pantelejmona u Grmuši.

Prema njegovim rečima, dva hrama su obnovlјena, dva su u fazi obnove, dok dva čekaju obnovu. Sveštenik Milinović je rekao da srpska sela u Bihaću u letnjem periodu ožive, dok su u ostatku godine gotovo pusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar