Johan Salter Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Nismo zadovoljni pravosuđem BiH i to je za nas pitanje broj jedan, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Satler prilikom otvaranja zgrade Opštinskog suda u Tuzli, izgrađene donacijom Unije.

Evropska unija je uradila svoj deo posla, a sada je sve na pravosuđu BiH, rekao je Satler.

Poslednjih godina potrošili smo oko 20 miliona evra na opremanje pravosudnih institucija u BiH, a skoro polovina sredstava je otišla u Tuzlanski kanton. Ovo je samo jedan deo jednačine, a drugi je funkcionalno pravosuđe, da građani imaju vladavinu zakona i da su svi jednaki pred zakonom, rekao je Satler.

Nismo zadovoljni onime što trenutno vidimo, dodao je on, navodeći da je EU uradila „svoj posao“ i da je „sada na pravosuđu BiH da popravi rezultate i donese pravdu svim građanima“.

Mi očekujemo rezultate, jer – ako trošite novac na nešto, morate zahtevati rezultate. Analiziramo rad Visokog sudskog i tužilačkog veća, očekujemo puno više od njih, ali i od zakonodavaca očekujemo izmene Zakona o tom organu.

Izmene zakona treba da omoguće kontrolu imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, rekao je Satler, prenosi portal Vijesti.ba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar