Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Sjedinjene Države i Kina javno su se sukobile na prvim lice u lice razgovorima na visokom nivou od dolaska Džoa Bajdena na čelo Amerike. Kako prenose mediji, jedan visoki kineski zvaničnik pozvao je SAD da se pozabave svojim "ukorenjenim" problemima, uključujući rasizam i optužio američke kolege za "snishodljiv" stav.

Pročitajte još:

Sve nade da će sastanak u Enkoridžu resetovati žestoko zategnute odnose dve zemlje koje se godinama glože oko trgovine, ljudskih prava i sajber bezbednosti, isparile su kada su se američki državni sekretar Entoni Blinken i savetnih za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan susreli sa kineskim kolegom, diplomatom Jangom Jeičijem i državnim savetnikom Vangom Jiem.

Nakon što je Blinken izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Kini, Jang je odgovorio: „Nadamo se da će se SAD više poraditi na ljudskim pravima na svom tlu. Činjenica je da postoji mnogo problema unutar Sjedinjenih Država vezano za ljudska prava što su i same SAD priznale“, rekao je on u 15-minutnom govoru koji je, kako se čini, doveo Blinkena do belog usijanja.

Jang je dodao i da su problemi sa poštovanjem ljudskih prava u SAD „duboko ukorenjeni“ i da se „nisu tek tako pojavili u poslednje četiri godine sa BLM (Black Lives Matter) protestima“.

Blinken je na početku govore rekao da su svetski lideri jasno stavili do znanja da su zadovoljni što se SAD ponovo uključuju u međunarodnu zajednicu posle četiri godine Trampove „Amerika na prvom mestu“ politike. „Čujem i da postoji duboka zabrinutost za akcije koje je vaša vlada preduzela“, dodao je on.

Blinken je dodao da je slično mišljenje čuo tokom posete Japanu i Južnoj Koreji i dodao da su Bajdenova administracija i njihovi saveznici ujedinjeni u borbi protiv sve autoritarnijeg ponašanja Kine u zemlji i inostranstvu.

Iz sveta i regiona čitajte:

Jang mu je besno uzvratio da SAD moraju da prestanu sa nametanjem svoje verzije demokratije u trenutku kada su kod kuće suočene sa nezadovoljstvom svojih građana.

„Verujemo da je važno da SAD promene sopstveni imidž i prestanu sa nametanjem svoje demokratije ostatku sveta. Mnogo ljudi u SAD nema poverenje u demokratske institucije Amerike“, rekao je Jang i poručio: „Kina ne prihvata neosnovane američke optužbe“ koje u ovom teškom periodu „štete interesima dva naroda“.

Sastanak je trebalo da bude prilika da dve zemlje procene situaciju u trenutku povećanih tenzija oko trgovine, ljudskih prava i koronapandemije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar