Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Američka administracija je od početka izbijanja pandemije koronavirusa iz zemlje deportovala stotine dece i tinejdžera migranata, piše Njujork tajms. Dodaje da je u nekim slučajevima "prebacivanje preko granice" vršeno bez obaveštavanja njihovih familija.

Federalne vlasti opravdanje za takav postupak nalaze u Zakonu iz 1944. koji predsedniku daje široka prava kako bi sprečio ozbiljne pretnje po zemlju i njene građane, a koje bi izazvalo prenošenje neke zarazne bolesti poput koronavirusa.

Više od 900 dece i tinejdžera prebačeno je preko američke granice, a da im nadležni nisu pružili priliku da razgovaraju sa socijalnim radnikom ili da podnesu zahtev za azil zbog nasilja u njihovim zemljama, čime je, kako navodi NT, napravljen zaokret u višedecenijskoj ustaljenoj praksi SAD o odnosu prema pristiglim mladim migranitma.

Foto: EPA/EUGENE GARCIA

Neka deca odvođena su usred noći na letove za deportaciju, a da njihove porodice o tome nisu znale ništa.

Deportacije predstavljaju izuzetan zaokret u politici koja se odvijala posljednjih nedelja na jugozapadnoj granici SAD pokazujući da su odbačene mere koje su decenijama pružale zaštitu deci migrantima.

Njujork tajms piše da su gledajući unazad mladi migranti koji su se pojaviljivali na granici bez punoletnih staratelja uglavnom dobijali utočište, obrazovanje, medicinsku negu i dug administrativni postupak koji im je omogućavao da se prijave za boravak u SAD. Oni koji bi ipak bili deportovani vraćani su kućama tek nakon što je bilo izvesno da imaju bezbedno mesto za život.

Sada, međutim, neki mladi migranti deportovani su nekoliko sati nakon što su zakoračili na američko tlo, drugi su izvlačeni iz kreveta usred noći i odvođeni na avione koji su ih vraćali u Honduras, Gvatemalu … Deportovani su i oni koji su zbog zahteva za azil bili u zvaničnom postupku.

Neki od te dece i tinejdžera vraćeni su u Centralnu Ameriku, dok su drugi gurnuti nazad u Meksiko, gdje hiljade migranata i dalje živi u nehigijenskim šatorskim kampovima i pretrpanim skloništima.

Foto: EPA/STEPHEN J. CARRERA

U martu i aprilu, najnovijem periodu za koji su podaci dostupni, 915 mladih migranata je proterano ubrzo nakon što su stigli do američke granice, a 60 iz ostalih delova zemlje.

Njujork tajms piše o Pedru Romeru (16), koji je odveden iz skloništa u Njujorku na Floridu, a potom u Teksas na avion za Honduras, gdje je po sletanju morao da pozajmi telefon da zove rođaka i moli ga da nađe mesto gde će da spava, jer mu je majka ostala u Meksiku na granici kada ju je posledni put video.

Od kada je koronavirus evidentiran u SAD, Njujork tajms prenosi zvanične podatke prema kojima je 239 dece vraćeno u Gvatemalu, a 183 u Honduras.

Federalne vlasti opravdanje za takav postupak nalaze u Zakonu iz 1944. koji predsedniku daje široka prava kako bi sprečio ozbiljne pretnje po zemlju i njene građane, a koje bi izazvalo prenošenje neke zarazne bolesti poput koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)