Foto:Arhiva/EPA-EFE

Izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden stupiće danas na dužnost. Donosimo vam detaljan plan i program ovog događaja koji će bez ikakve dileme biti svetska vest broj jedan u sredu uveče. Kada vidite samo spisak zvezda koje će učestvovati na inauuraciji, biće vam jasno zašto je tako.

Pročitajte još:

Inauguracija 47. predsednika SAD biće nesvakidašnji događaj budući da organizatori pripremaju onlajn događaj iz straha od širenja zaraze koronavirusa ali i potencijalne opasnosti da će pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa ponovo napasti Kapitol.

Džozef R. Bajden postaće predsednik Sjedinjenih Država u podne 20. januara na svedenoj ceremoniji inauguracije. Iako će ključni elementi ceremonije ostati, mnogi događaji će biti svedeni i „prepakovani“ u skladu sa epidemilološkim merama ali i preporukama bezbednosnih službi.

Kako će izgledati inauguracija

Mnoga dešavanja oko inauguracije biće virtuelna ali je izvršni direktor Komiteta inauguracije predsednika Madžu Vargese rekao da je cilj da to bude „inkluzivna i pristupačna proslava koja će okupiti Amerikance i ujediniti naciju u ovom teškom trenutku za zemlju“.

Bajden će zaklevtu položiti pred vrhovnim sudijom Džonom Robertsom mlađim ispred zapadnog krila Kapitola. Novi predsednik će se onda obratiti naciji i, prema tradiciji, izvršiće smotru trupa.

Dve velike zvezde prisustvovaće cerenomiji: Lejdi Gaga će pevati himnu dok će na inauguraciji nastupiti i Dženifer Lopez.

Umesto tradicionalne parade Pensilvanijskom avenijom, novi predsednik, potpredsednica i njihove porodice otići će u Beli kuću uz pratnju predstavnika svih grana vojske.

Za one koji će ceremoniju pratiti „na daljinu“, komitet je pripremio takozvanu virtuelnu paradu sa muzičarima, pesnicima i plesačima koji će „odati poštu američkim herojima koji su se borili protiv pandemije“.

Veče pre polaganja zakletve, komitet će osvetliti Linkonov memorijal i bazen ispred u znak sećanja na Amerikance koji su izgubili živote od koronavirusa

Da li je neko pomenuo Toma Henksa?

Umesto balova posle ceremonije, na nacionalnoj televiziji će biti emitovan specijalni program čiji će domaćin biti oskarovac Tom Henks a gosti Džastin Timberlejk, Demi Lovato, Ant Klemons, Džon Bon Džovi. U televizijskom specijalu će ućestvovati i rok legenda Brus „Gazda“ Springstin, a nastupiće i Fu Fajtersi i Džon Ledžend.

Da li se očekuje novi haos?

Vašington se sada već nedeljama priprema za moguće nove proteste – posle prošlonedeljnih kada su Trampove pristalice prekinule brojanje glasova elektorskog koledža i naterala kongresmene da se kriju – zbog čega su u gradu i oko Kapitola raspoređene jake snage bezbednosti. Prema nekim procenama, u Kapitolu ima tri puta više američkih vojnika nego u Iraku i Avganistanu zajedno.

Gradonačelnica Mjuriel Bauser upozorila je da bi ekstremisti koji podržavaju Trampa mogli da izazovu nove nerede zbog čega je vanredno stanje u gradu produženo do 21. januara.

Federalni istražni biro i Tajna služa pojačali su svoje prisustvo posle upozorenja eksperata da neke ekstremističke grupe planiraju napad na dan inauguracije.

Nemiri na dan inauguracije, piše Njujork tajms, nisu događaj bez presedana: Tokom Trampove inauguracije 2017. gomila ljudi okupila se u Vašintonu izazvavši nerede u gradu i zapalivši limuzinu u znak protesta zbog izbora Trampa. Ta inauguracija završena je sa više od 200 hapšenja.

Da li će Donald Tramp biti prisutan?

Predsednik Tramp najavio je u petak da neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji. Bajden je uzvratio da je Trampova odluka „jedna od retkih stvari oko koje su se njih dvojica dogovorili“.

Nije uobičajeno da odlazeći predsednik ne prisustvuje inauguraciji koja je ceremonijalno „srce“ demokratije zemlje i simboliše miran transfer vlasti.

Do sada su samo trojica predsednika propustila inauguraciju naslednika: Džon Adams 1801. godine, njegov sin Džon Kvinsi Adams 1829. i Endru Džonson, demokrata koji je bojkotovao inauguraciju 1869. nakon što je smenjen u korist republikanca Julisisa Granta.

Ko će biti tamo?

Potpredsednik Majk Pens najavio je da će prisustvovati ceremoniji. Bivši predsednici Džordž Buš, Barak Obama i Bil Klinton sa suprugama Lorom Buš, Mišel Obamom i Hilari Klinton najavili su svoj dolazak. Džimi Karter koji je sa 96 najstariji živi bivši predsednik SAD rekao je da on i njegova supruga neće prisustvovati. Biće to prva inauguracija koju će Karter propustiti.

Pogledajte kako su izgledale prethodne inauguracije:

Iz sveta i regiona čitajte:

Da li je inauguracija otvorena za javnost?

Ne. Tradicionalno, stotine hiljada pozivnica bilo je davano članovima Kongresa kako bi pozvali goste ali ove godine javnost ne može da prisustvuje zbog pandemije koronavirusa. Ceo događaj biće strimovan uživo.

Zašto je predsednička inauguracija toliko važna

Dvadeseti ustavni amandman predviđa da predsednik i potpredsednik polože zakletvu u podne 20. januara godine posle izbora. Svaki predsednik do sada je položio tu zakletvu i ne mogu da preuzmu vlast ako to ne učine.

Simbolično, inauguracija je miran transfer vlasti sa jednog predsednika na drugog. Ove godine, inauguracija je tim značajnija budući da je Donald Tramp odbio da prizna izborni poraz i optuživao je demokrate da su pokrali izbore. Njegovi zapaljivi govodi nahuškali su rulju na Vašington i u napadu na Kongres 6. januara pet osoba je stradalo. Zbog haosa na Kapitolu, Predstavnički dom opozvao je Trampa i poslao zahtev za impičment Senatu.

Inauguracija takođe predstavlja priliku za novog predsednika da prikupi dodatna finansijska sredstva za novu administraciju. Kako su ove godine tradicionalni balovi otkazani, inauguracioni komitet ponudio je specijalne „VIP ulaznice“ korporacijama i milijarderima kako bi prikupili novac koji ne ide u partijsku kasu ili kampanju, već biva prosleđen humanitarnim organizacijama ali i organizacijama koje se bave ukrašavanjem i održavanjem Bele kuće i doma potpredsednika SAD.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar