Berni Sanders Foto:EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Zabundani, mrzovoljni senator iz Vermonta, Berni Sanders, ukrao je šou Džou Bajdenu nakon što je fotografija sa inauguracije američkog predsednika na kojoj Sanders nezainteresovano sedi prekrštenih nogu, ušuškan u toplu jaknu i sa etno vunenim rukavicama postala mim. Sanders, politički veteran i večiti autsajder, momentalno je postao ime koje svi znaju.

Pročitajte još:

Sanders je šmekerski iskoristio popularnost svojih mimova u humanitarne svrhe – njegovi saradnici iz kampanje odlučili su da u prodaju puste majice sa sad već legendarnom fotografijom „mrzovoljnog Bernija“ koja je nadahnula nebrojene mimove, a sav prihod od prodaje namenjen je organizaciji „Meals on Wheels“ koja deluje u senatorovoj matičnoj državi Vermontu i osigurava besplatne obroke za osobe mlađe od 60 godina s hroničnim oboljenjima i invaliditetom.

Inače, iza Bajdenovih šarenih rukavica krije se lepa priča. Njih je ištrikala učiteljica iz Vermonta Džejn Elis koristeći stare vunene džempere i reciklirane plastične boce. Poklonila ih je Sandersu pre nekoliko godina i on ih je nosio tokom kampanje kada se kandidovao za predsednika SAD, pre nego što se povukao pred Bajdenom i podržao ga.

Berni Sanders Foto:EPA-EFE/JONATHAN ERNST

Ko je Berni Sanders?

Ko je Berni Sanders, nezavisni senator iz Vermonta i borac za ekonomsku jednakost koji je nekoliko puta pokušavao da dobije kandidaturu za predsednika SAD?

Sanders (78), rođen je u Bruklinu a živi i radi u Vermontu. Bio je gradonačelnik Burlingtona pre nego što je 1990. godine ušao u Predstavnički dom američkog Kongresa. U Senat je ušao 2006.

Bio je glavni demokratski konkurent Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. a potom i Džou Bajdenu 2020.

Svojim antiestablišment stavom koji je nepromenjen već pet decenija, Sanders ima lojalnu bazu obožavaoca. Ume da se pohvali – sa pravom – da su neki njegovi ciljevi koji su ranije smatrani radikalnim – zdravstveno za sve, minimalna dnevnica od 15 dolara, besplatni javni koledži – sada široko prihvaćeni među demokratama.

Iako se više puta kandidovao za predsednika i decenijama je u politici, Sanders je na neki način autsajder, a tome doprinosi i činjenica da ovaj samoproklamovani demokratski socijalista nikada nije postao član Demokratske partije.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Abortus, Novi zeleni dogovor i oružje

Kada je reč o imigraciji, Sanders je bio žestoki kritičar bivšeg predsednika Donalda Trampa nazvavši ga bezdušnim. Jedan od njegovih najbližih saradnika je „sanjar“, imigrant koji je rođen i živi u SAD bez dokumenata.

Sanders je jedan od sponzora rezolucije pod nazivom „Zeleni novi dogovor“ čiji je plan da SAD u narednih deset godina u potpunosti pređu na čistu i obnovljivu energiju. Senator iz Vermonta žestoki je zagovornik borbe za očuvanje prirode i često kritikuje medije da ne posvećuju dovoljno pažnje i prostora ovom pitanju.

Abortus je pitanje zdravstvene nege i odluka o prekidu trudnoće je u rukama žene i njenog lekara, a ne vlade, rekao je jednom prilikom Sanders koji je glasao za legalizaciju abortusa i koji se zalaže za ženino pravo na izbor.

Berni Sanders je i dugogodišnji prijatelj LGBTQ zajednice. Kao gradonačelnik Burlingtona dozvolio je gej paradu još 1983. godine. Zalaže se za gej brakove i protiv je Trampove zabrane transrodnim osobama da služe u vojsci.

Iako dolazi iz države sa većinski ruralnom populacijom gde velika većina ima neki komad vatrenog oružja u kući, Sanders se zalaže za zabranu teškog naoružanja i restriktivne mere kontrole istog.

Kada je reč o trgovini, zalagao se za trgovinsku politiku koja će biti fer za sve Amerikance, a ne samo za velike multinacionalne korporacije, protivio se uvođenju taksi Kanadi i Evropskoj uniji ali nije imao ništa protiv sankcija Kini, Rusiji, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

Kao demokrata „evropskog“ stila, zalaže se za spoljnu politiku saradnje sa međunarodnom zajednicom u rešavanju kriza, traži drastično smanjenje fonda za naoružanje, prekid „beskrajnih“ ratova…

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Iz sveta i regiona čitajte:

Zanimljivosti o Berniju

Sandersovi ključni politički stavovi, nekada radikalni, sada su postali mejnstrim zahvaljujući popularnosti njegove kampanje iz 2016. kada je predstavio najprogresivniju platformu u istoriji demokrata, čije ideje demokrate i danas koriste.

Sanders je uspeo da pokrene mlade birače da izađu i glasaju, mnogo više nego Hilari Klinton i Donald Tramp zajedno.

Kongresmen je sa najdužim stažom u istoriji i prvi je jevrejski političar koji je prošao uži izbor predsedničkih kandidata. Interesantno je i da, iako Jevrejin, često kritikuje stav Izraela prema Palestincima.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare