Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Ruski teretni avioni su pokupili nekoliko desetina borbenih dronova iranske proizvodnje za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, rekli su američki zvaničnici, u potezu koji naglašava produbljivanje veza između Moskve i Teherana, a istovremeno naglašava borbu Rusije da snabdeva svoju preopterećenu vojsku.

Transportni avioni su napustili Iran 19. avgusta, noseći najmanje dva tipa bespilotnih letelica, obe sposobne da nose municiju za napad na radare, artiljeriju i druge vojne ciljeve, prema obaveštajnim podacima, koji su prokupile američke i druge špijunske agencije.

Ali dok bi oružje moglo da pruži značajan podsticaj ruskim ratnim naporima protiv Ukrajine, transfer je poremećen tehičkim problemima, rekli su bezbednosni zvaničnici SAD i savezničke vlade u intervjuima. U ranim testovima koje su izvršili Rusi, iranski dronovi su doživeli nekoliko kvarova, rekli su zvaničnici.

„Postoji nekoliko nedostataka u sistemu“, rekao je jedan zvaničnik savezničke vlade čija je administracija pažljivo pratila transfer. Zvaničnik je pristao da razgovara o osetljivim obaveštajim podacima pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Vašington post.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

„Rusi nisu srećni“, rekao je on. Veruje se da je početna isporuka bespilotnih letelica Mohadžer-6 i Šahed u Moskvu prvi deo planiranog transfera stotina iranskih bespilotnih letelica različitih tipova, rekli su zvaničnici Bajdenove administracije, koji su takođe želeli da ostanu anonimni zbog osetljivosti situacije.

Iranske bespilotne letelice mogle bi da pomognu da se popuni ključna praznina u vojnoj kampanji Rusije u Ukrajini. Rusija, koja ima 1.500 do 2.000 vojnih osmatračkih bespilotnih letelica, ima relativno malo dronova za napade koji mogu da izvrše precizne udare na ciljeve duboko unutar neprijateljske teritorije. Ukrajina sa druge strane koriste bespilotne letelice turske proizvodnje da pravi haos na ruskim oklopnim vozilima, kamionima i artiljeriji od prvih nedelja sukoba.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je upozorila u julu da Rusija planira da nabavi veliki broj iranskih dronova za izvođenje udara zemlja-vazduh, elektronskog ratovanja i ciljanja na bojnom polju u Ukrajini.

Kolumnista Vašington posta Dejvid Ignatijus je izvestio prošle nedelje da je Iran počeo da isporučuje dronove. Međutim, detalji transfera nisu objavljeni. U interjvuima, američki i saveznički bezbednosni zvaničnici su rekli da su ruski avioni sredinom avgusta nekoliko dana leteli do iranskog vojnog objekta da bi preuzeli dronovi. Prva pošiljka je uključivala dronove Šahed-129 i Šahed-191, kao i Mohadžer-6.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

O sporazumu je nekoliko meseci pregovarao brigadni general Sejed Hodžatolah Kureiši, šef Odeljenja za snabdevanje i logistiku iranskog ministarstva odbrane i ruski vojni ataše u Teheranu, rekao je bezbednosni zvaničnik. Prema dogovoru, iranski tehnički stručnjaci otputovali su u Rusiju da pomognu u postavljanju sistema, a ruski vojni oficiri su otišli u Iran na obuku.

Upitan prošlog meseca o nabavci iranskih dronova, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da rusko predsedništvo nema komentar o tom pitanju. Iako je Iran isporučivao bespilotne letelice naoružanim grupama, on je retko kada testirao takve modele protiv sofisticiranih elektronskih ometajućih i protivvazdušnih sistema koji se koriste u Ukrajini, rekao je Majkl Najts, vojni i bezebdnosni stručnjak Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

Iran je demonstrirao spososbnost da pokrene veliki broj udara bespilotnim letelicama, a zapadne vlade će pratiti da li iranski dronovi mogu da izvedu operacije na bojnom polju. Za Rusiju je sukob u Ukrajini otkrio njenu nesposobnost da proizvede liniju borbenih dronova sličnih onima koje SAD koriste dve decenije, kažu stručnjaci.

Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

„Oni razumeju da su im ti dronovi potrebni u velikom broju“, rekao je Sem Bendet, ruski vojni analitičar istražvačkoj grupi CNA sa sedištem u Virdžiniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija je imala samo dve zemlje kojima se mogla obratiti za donove, a to su Kina i Iran. Kina zbog mogućih sankcija SAD ne želi da isporučuje borbene bespilotne letelice.

SAD su počele u junu da isporučuju Ukrajini raketni sistem visoke pokretljivosti, poznatiji kao HIMARS koji može sa preciznošću da ispaljuje više raketa sa udaljenosti od skoro 80 metara. Upotreba HIMARS-a je pomogla Ukrajini da uništi ruska skladišta municije i logističke zalihe daleko od linija fronta.

Ističe se da je najveći problem Rusije to što njene snage ne mogu da gađaju iza ukrajinskih linija. Dodaje se da nemaju mnogo bespilotnih letelica koje mogu da pogode daleke ciljeve, što znači da ne mogu da spreče Ukrajinu da ojača svoje pozicije i dopuni zalihe.

Dok Rusija nastoji da pojača domaću prizvodnju bespilotnih letelica, ometaju je zapadne sankcije i kontrola izvoza, koje su obuzdale protok poluprovodničkih čipova koji su ključni za proizvodnju takvog oružja.

Analitičari kažu da je malo verovatno da će transfer dronova uticati na tekuće nuklearne pregovore između Irana i svetskih sila, jer Zapad ima viši cilj – da spreči Iran da brzo napravi nuklearnu bombu. Ali učvršćivanje vojnih veza između Irana i Rusije je zabrinjavajući razvoj za SAD i njihove saveznike, kažu stručnjaci.

BONUS VIDEO: Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar