Foto: Twitter/Ukraine War Now

Ruski vojnik Pavel Filatjev početkom avgusta oštro je kritikovao svoju zemlju zbog rata u Ukrajini. Svoje iskustvo sa ratišta zapisao je na 141 stranice i objavio na profilu na društvenoj mreži VKontakte. Priča je odjeknula kako u ruskim, tako i u stranim medijima, zbog čega je Filatjev morao da pobegne iz Rusije. Kada je stigao u aerodrom u Parizu, u znak protesta pocepao je svoja ruska dokumenta. Imao je i jednu poruku za ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Živiš ceo život u Rusiji, a nikoga nije briga za tebe. Ljudski život ništa ne vredi. A ovaj rat u Ukrajini, neću ići u detalje, tamo su umirali naši mladići, a ja još uvek ne znam zašto“, rekao je Filatjev.

„Sada sam emotivno rastrgan i besan. Jer čovek želi da uradi nešto za svoju domovinu, voli svoju zemlju. S druge strane, imamo vladu koju je baš briga“, rekao je gledajuću u kameru na aerodromu u Parizu.

Potom je pocepao svoja dokumenta.

Pavel Filatiev Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Ovo su moji dokumenti. Potvrda da sam veteran, je*e mi se. Moja vojna knjižica, je*e mi se. Moj ruski pasoš, je*e mi se i za to. Strani pasoš. Vidite, to je sve gomila smeća“, kazao je Filatjev. Kada je pocepao dokumenta, bacio ih je u WC.

„Volim Rusiju, volim Ruse. Ali Putin nije Rusija, naša vlada nije Rusija. Putine – odjebi!“ dodao je.

Šta je govorio nedavno za CNN?

Nakon što je njegova ispovest obišla svet, Filatjev je u izjavi za CNN još jednom izneo svoje viđenje rata i oštre kritike na račun svoje zemlje i rukovodstva u Kremlju. Kako je rekao pre dve nedelje u razgovoru za ovaj američki medij, opravdanje Kremlja za invaziju na Ukrajinu je laž.

Filatjev je prvi aktivni pripadnik ruske vojske koji je javno kritikovao invaziju Rusije na Ukrajinu. Kako je rekao, njegove kolege iz jedinice su umorne, gladne i razočarane.

„Shvatili smo da smo uvučeni u ozbiljan sukob gde uništavamo gradove, a ne oslobađamo nikoga. Mnogi su shvatili da ne vidimo razlog koji naša vlast pokušava da nam objasni. Da je sve to laž“, rekao je Filatjev za CNN i dodao da ruske trupe „uništavaju mirne živote ljudi“.

Pavel Filatiev Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Ova činjenica je neizmerno uticala na naš moral. Taj osećaj da ne radimo ništa dobro“, istakao je.

Filatjev rekao je za CNN da su „korupcija i represija“ rasprostranjeni u njegovoj matičnoj zemlji i da je njegova jedinica poslata sa Krima u Ukrajinu loše opremljena i da je dobila malo objašnjenja za invaziju.

Prema njegovim rečima, vojnici i njihovi komandanti nisu znali da se od njih očekuje u Ukrajini. On je dodao da su ubrzo postali razočarani razlozima svoje vlade za invaziju nakon što su stigli u Herson i suočili se sa otporom meštana koji nisu želeli da budu „oslobođeni“.

Ovaj ruski vojnik je služio kao padobranac u 56. vazdušno-jurišnom puku, koji je trebao da zauzme i ukrajinski grad Mikolajev. Zbog povrede je evakuisan sa prve linije fronta. Za CNN ističe da ruska vojska nije imala osnovnu opremu, kao ni dronove tokom boravka na frontu.

Pavel Filatiev Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Naša kasarna je stara oko 100 godina i nije u stanju da primi naše vojnike… svo naše oružje je iz vremena rata u Avganistanu. Nekoliko dana nakon što smo opkolili Herson mnogi od nas nisu imali hranu, vodu i vreće za spavanje kod sebe. Noću je bilo jako hladno, nismo mogli da spavamo. Našli bismo nešto đubreta, neke krpe, samo da se umotamo i ugrejemo“, naveo je.

Zauzimanje Hersona je bio značajan rani uspeh ruske vojske. Ukrajina se sada nada da će povratiti taj grad dok se borbe sve više pomeraju na jug zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne znam kuda nas ovo vodi. Šta je sledeći korak? Nuklearni rat? Vidim šta se dešava mojoj zemlji i užasnut sam. Sve je uništeno, korumpirano. Jedini zakoni koji dobro funkcionišu su represivni“, dodao je.

Plaši se da bi Kremlj mogao da se osveti zbog njegovog javno iznetog stava.

„Ili ću biti strpan u zatvor ili će me ućutkati tako što će me ubiti. Bilo je mnogo takvih slučajeva u prošlosti“, rekao je on.

„Ne vidim drugi izlaz, ako se desi, desiće se“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare