Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije.

Kako se navodi, na ruski „crni spisak“ uvršteni su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova.

Pored njih, sankcije su uvedene predsedniku letonskog Nacionalnog saveta za elektronske medije Ivarsu Abolinšu, direktoru Centra za državni jezik Letonije Marisu Baltinšu, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žaku Meru, šefici švedske laboratorije za hemijsku, biološku, radijacionu i nuklearnu bezbednost Istraživačkog instituta za potpunu odbranu Osi Skot, šefu estonskog Odeljenja za jezike Ilmaru Tomusku.

Ruska strana ističe da je ta mera preduzeta kao odgovor na postupke protiv šest ruskih državljana, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju EU.

„EU nastavlja sa politikom nezakonitih jednostranih ograničavajućih mera protiv ruskih državljana i organizacija. Samo u martu 2021. godine šestoro Rusa je podvrgnuto nezakonitim ograničenjima EU. Ovakva praksa je u suprotnosti sa Ustavom UN i osnovnim normama međunarodnog prava. Prati je antiruska histerija koja se namerno raspiruje u zapadnim medijima. Ne potkrepljuje se dokazima. Svi naši predlozi za rešavanje bilo kakvih problematičnih pitanja, koja se pojavljuju između Rusije i EU, u režimu direktnog, profesionalnog dijaloga dosledno se ignorišu ili odbacuju“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.
Takođe se ističe da SAD ne kriju zainteresovanost da ponovo pretvore Evropu u arenu oštre geopolitičke konfrontacije.

„Ovakva dejstva EU ne ostavljaju sumnju u to da je njihov istinski cilj da po svaku cenu obuzdaju razvoj naše zemlje. Da nametnu svoj jednostrani koncept svetskog poretka, zasnovanog na pravilima koja podriva međunarodno pravo“, navodi se u dokumentu ruske strane.

Podsetimo, Savet EU je 2. i 22. marta ove godine uveo sankcije protiv šest ruskih državljana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar