Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropska unija objavila je danas izveštaj o širenju dezinformacija u vezi sa koronavirusom, u kojem tvrdi da ruski i kineski mediji vode kampanje dezinformisanja tokom kojih sistematski pokušavaju da "poseju nepoverenje" u zapadne vakcine s ciljem da podele Zapad.

U izveštaju koji se odnosi na period od decembra 2020. do aprila 2021. godine, tvrdi se i da je sa zvaničnog Tviter naloga ruske vakcine Sputnjik V pokušano da se ugrozi poverenje javnosti u Evropsku agenciju za lekove (EMA), dok je Kina promovisala svoje vakcine kao globalno javno dobro i „predstavljala ih kao pogodnije za zemlje u razvoju i Zapadni Balkan“.

Kako se dalje navodi u studiji EU, koju je objavio ogranak za borbu protiv dezinformacije bloka, koji je deo podružnice za spoljnu politiku Evropske službe za spoljne poslove, državni mediji dve zemlje su u ovom periodu širili na internetu lažne vesti na više jezika sa senzacionalizmom, pišući o zabrinutosti za bezbednost vakcina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na taj način, kako se dalje tvrdi, oni su neosnovano doveli u vezu vakcine i smrtne slučajeve u Evropi i promovisali ruske i kineske vakcine kao superiorne, prenosi Rojters.

AP se u svom izveštaju fokusira na Rusiju, te navodi da u njemu piše da je Rusija, uz pomoć ministarstava, kompanija i medija naklonjenih Kremlju, pokrenula veliku kampanju za promovisanje vakcine „Sputnjik V“ i da je širila lažne vesti da Zapad i EU pokušavaju da umanje značaj te vakcine.

Američka agencija precizira da je izveštaj sastavio ogranak za strateške komunikacije Evropske službe za spoljne poslove i da se u njemu tvrdi da je deo kampanje da se poseje nepoverenje u Evropsku agenciju za lekove (EMA).

„Ruska kampanja za promovisanje vakcine Sputnjik V ubrzala se i razvila u pristup u koji je uključena cela vlada, uključujući državne vlasti, državne kompanije i državne masovne medije u gotovo svakodnevnim intervencijama“, navodi se u izveštaju.

Stučnjaci EU za dezinformacije optužili su medije naklonjene Kremlju, uključujući zvaničan nalog na Tviteru Sputnjik vakcine, da pokušavaju da podriju poverenje javnosti u EMA i bace sumnju na njene procedure i političku nepristrasnost.

 

 

****
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)