Putin, Merkel, Makron
Foto: EPA/EFE

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je održao video sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Kremlj je saopštio da je Rusija spremna da obnovi saradnju sa Evropskom unijom, ukoliko države članice pokažu interesovanje i razmisle o sankcijama uvedenim Rusiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

U saopštenju Kremlja navodi se da su lideri tri zemlje razgovarali o trenutnoj situaciji i odnosu Rusije sa zemljama EU. Kažu „da je Rusija ponovo istakla da želi normalnu depolitizovanu saradnju“, ali da EU mora da preduzme prvi korak.

Jedna od tema ragovora bila je i ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V. Merkel i Makron žele registraciju ruske vakcine u svojim zemljama, a postoje indicije da će doći i do proizvodnje Sputnjika u Evropi.

Putin je istakao da Rusija ne želi da nameće ništa, pa ni svoju vakcinu i da EU ne treba da potencira neke druge kompanije, jer „se samo zajedničkim trudom može ostvariti rezultat u borbi protiv koronavirusa“.

Kada je reč o opozicionaru Alekseju Navaljnom, zbog koga su mnoge zemlje uvele sankcije Rusiji, zbog nepravednog postupanja, Kremlj navodi „da su sve okolnosti slučaja Navaljni objašnjene“ i da o tome neće biti reči na diplomatskim skupovima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar