Foto:AP Photo/Peter K. Afriyie

Rusija je danas uručila demarš Sjedinjenim Američkim Državama zbog "nezakonitih pokušaja Vašingtona da jednostrano promeni spoljne granice epikontinentalnog pojasa u sedam oblasti Svetskog okeana", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Tokom zasedanja Međunarodne uprave za morsko dno, ruska delegacija je izjavila da ne priznaje spoljne granice epikontinentalnog pojasa koje su Sjedinjene Američke Države jednostrano proglasile u decembru 2023. na udaljenosti od 200 nautičkih milja od polaznih linija od kojih se meri širina teritorijalnog mora u sedam regiona Svetskog okeana“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Marija Zaharova Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Bilateralnim kanalima američkoj strani upućen je odgovarajući demarš, dodaje se u saopštenju. Kako se napominje, SAD svojim delovanjem „pokušavaju da smanje površinu morskog dna pod nadležnošću Uprave, odnosno cele svetske zajednice, i da pribave dodatne površine za sopstvenu upotrebu“.

„Jednostrani koraci Sjedinjenih Država nisu u skladu sa pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom“, upozorava se u saopštenju MSP Rusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ruska delegacija je kritikovala selektivan pristup Sjedinjenih Američkih Država međunarodnom pravu i potpuno nepoštovanje obaveza i odbacila najnovije pokušaje Vašingtona da koristi norme Konvencije iz 1982. godine isključivo u svojim interesima, istakli su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo je saopštilo da se u periodu od 18. do 29. marta u Kingstonu (Jamajka) održava sednica Saveta Međunarodne uprave za morsko dno koja je sazvana u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare