ruska vakcina
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Moskva je danas poručila Briselu da Rusija može Evropskoj uniji da obezbedi 100 miliona doza "Sputnjika Ve", za vakcinaciju 50 miliona stanovnika Unije.

Pročitajte još:

Ruski investicioni fond, koji stoji iza produkcije i distribucije ruske vakcine „Sputnjik Ve“, objavio je da može da obezbedi 100 milliona doza te vakcine za EU tokom drugog kvartala ove godine, budući da je završen glavni deo masovne vakcinacije u Rusiji, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu „Spitnjika Ve“.

Navode i da je „Sputnjik Ve“ registrovanu 15 zemalja i da imaju spremnu dokumentaciju za Evropsku agenciju za lekove, koja treba da odobri vakcinu.

 

„Sputnik Ve“ je prva registrovana vakacina protiv koronavirusa u svetu, a taj postupak završen je u avgustu 2020. Moskva je saopštila da je njihova vakcina efikasna preko 90 posto.

Evropska unija trenutno je u velikom problemu sa imunizacijom stanovnika budući da je kompanija AstraZeneka nedavno najavila da će im isporučiti 60 posto manje vakcina od planiranih zbog problema u proizvodnji, a osim tom, Evropljani se vakcinišu još samo Fazerovom vakcinom  koja ne može da ispuni sve zahteve tržišta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare