Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je u utorak zabeležila deset hiljada slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, što je najbrže širenje pandemije u Evropi treći dan zaredom, ali uz ograničen broj umrlih.

Virus kojim su se prošle nedelje zarazili premijer Mihail Mišustin, a zatim i ministar građevinarstva Vladimir Jakušev, ovaj put je pokosio visokog zvaničnikaa svemirskog sektora.

I dok mnoge zemlje počinju postepeno popuštati izolaciju, Rusija je u ponedjeljak izvestila o 4000 novozaraženih, što pokazuje da se u toj zemlji pandemija širi puno brže nego u ostatku Evrope,

Službeni podaci pokazuju da su u Rusiji u protekla 24 sata zabeležena 10.102 nova slučaja zaraze, tek nešto manje nego u prethodna dva dana. U Rusiji je sada ukupno 155.370 slučajeva zaraze.

No službeni podaci govore o 1451 smrtnom slučaju od covida-19, što je niska stopa smrtnosti u odnosu na Italiju, Španiju i Sjedinjene Države.

Ruske vlasti ističu da je to zbog brzog zatvaranja granica, velikog broja provedenih testiranja i praćenja kontakata zaraženih, ali kritičari dovode u pitanje te podatke sumnjajući da mnogi umrli nisu evidentirani jer se njihova smrt pripisuje drugim bolestima.

Agencija Frans Pres javlja da je Rusija  na 18. mestu u svetu po broju umrlih u epidemiji, a na 7. po broju zaraženih.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je u utorak da je Jevgenij Mikrin, zamenik glavnog direktora RKK Energije, jedne od glavnih ruskih grupacija za građevinarstvo u svemirskom sektoru, umro od koronavirusa u 64. godini.

Taj visoki zvaničnik početkom aprila posetio je kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu kada se lansirala raketa na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Predsednik Vladimir Putin je u telegramu saučešća pohvalio njegov „neprocenjiv doprinos“ ruskom svemirskom programu.

Prošle nedelje je čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao da su 173 zaposlena u ruskom svemirskom sektoru zaraženi koronavirusom, od kojih su šestorica umrla.

I pored širenja pandemije zemlja se službeno priprema da 12. maja počne postepeno ukidati meru izolacije koja je na snazi od kraja marta.

U Moskvi, žarištu bolesti, na koju otpada više od polovine zaraženih u zemlji, hirurške maske i rukavice počele su se u utorak prodavati u podzemnoj železnici.

U zemlji se upozorava na nestašicu maski. Nekoliko ruskih lekara objavilo je popis sa više od sto imena svojih kolega koji su umrli od koronavirusa izrazivši sumnju u službenu statistiku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar